Čtvrtek, 18. dubna 2024

Téměř 400.000 Kč pokuta za neoprávněný nákup kradených kolejnic

Inspektoři ČIŽP z Oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích šetřili případ neoprávněného výkupu kradených železničních kolejnic.

Téměř 400.000 Kč pokuta za neoprávněný nákup kradených kolejnic

Provozovatel předmětného zařízení v Českých Budějovicích v roce 2013 neoprávněně vykoupil od nepodnikající fyzické osoby železniční kolejnice různých délek v celkovém množství 17.960 kg.

Jde o odpad, mající povahu části obecně prospěšného zařízení určeného pro hromadnou dopravu, který byl navíc vykoupen za úplatu v hotovosti ve výši 107.760 Kč, což je v rozporu s § 18 odst. 4 a 5 zákona ve spojení s § 8 odst. 5 vyhlášky č. 383/2001 Sb.

Na tento případ inspekci upozornila Policie ČR. Inspektoři sice nezjistili poškození životního prostředí, nicméně uvedené jednání vykazovalo značnou společenskou nebezpečnost (jednalo se o výkup odpadů, pocházejících z trestné činnosti).

Proto byla provozovateli sběrny udělena pokuta ve výši 390.000 Kč, a to za porušení povinností, souvisejících s provozem stacionárního zařízení ke sběru a výkupu odpadů v Českých Budějovicích. Pokutovaný subjekt se odvolal k nadřízenému orgánu - MŽP, nicméně ministerstvo na konci února verdikt ČIŽP potvrdilo. Rozhodnutí o pokutě tak nabylo právní moci. Vykoupené kolejnice byly Policií ČR ještě ve výkupně zajištěny a předány zpět jejich majiteli, kterému byly odcizeny.

ZDROJ: Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů