Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hrozba sucha nutí firmy šetřit s vodou

Hrozba sucha nutí firmy šetřit s vodou

Česku hrozí podle některých pesimistických scénářů v horizontu několika desetiletí spíše než povodně velká sucha. "Už nyní to některé oblasti pociťují - například Rakovnicko, kde funguje například pivovar Krušovice ze skupiny Heineken," uvedl ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Mark Rieder. Připomenul, že Česko zažilo nejsušší zimu za posledních 44 let.

Sedm velkých firem se proto na nedávné konferenci Voda 2014 zavázalo k šetrnému nakládání s vodou - ve svých strategiích mají snižování spotřeby pitné vody, menší znečišťování vody, ale i vzdělávání zaměstnanců.

Zatím jich je sedm

Heineken Česká republika, Ambruz & Dark Deloitte Legal, Mosaic House, Plzeňský Prazdroj, Skanska, Škoda Auto a Skupina ČEZ se podepsaly pod Prohlášení Firmy a voda 2014+.

Cílem je otevřít diskusi o nakládání s vodou ve firemním sektoru v České republice. Přesně za rok by měly firmy opět na konferenci o vodě, kterou uspořádá agentura Publicon, říct, jak a zda své závazky plní a zda se jim daří spotřebovávat méně pitné vody, zavádět nové technologie a vzdělávat v oblasti šetrného zacházení s vodou také své zaměstnance.

Jde o ekologii, ale také o peníze

Přístup firem k nakládání s vodou se prolíná třemi základními oblastmi odpovědného podnikání neboli CSR - ekonomickou, environmentální i sociální.

Patronem expertní skupiny Firmy a voda, která připravila zmíněné prohlášení a v níž v rámci platformy Byznys pro společnost pracuje sedm tuzemských firem, se stal přesně před rokem pivovar Heineken. Je to poprvé, co na podobné věci spolupracují v oblasti CSR dvě vysoce konkurenční firmy - kromě Heinekenu také Plzeňský Prazdroj. A další pivovary podle platformy Byznys pro společnost podpis zvažují.

Prohlášení čeká na podpis dalších firem

Pivovary, ale i Skanska, Škoda Auto či ČEZ mají ve svých střednědobých strategiích snižování spotřeby pitné vody zhruba o 25 procent. "Právě v Nošovicích se spotřebu vody podařilo snížit již o 29 %," řekla Drahomíra Mandíková z Plzeňského Prazdroje. Karel Fronk z firmy Skanska zase uvedl, že se firma zaměřuje na možnosti šetrného nakládání s vodami například využíváním technologických, dešťových nebo šedých vod.

K Prohlášení Firmy a voda 2014+ se mohou připojit i další firmy. "K přijetí těchto základních principů vyzýváme i další společnosti. Jsme si vědomi toho, že i v naší geografické oblasti není budoucnost udržitelných vodních zdrojů samozřejmostí," říká Klára Matasová z platformy Byznys pro společnost.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů