Úterý, 19. března 2024

Firmy mají od září k dispozici nové standardy pro systémy managementu dle norem ISO

Dvě zajímavé novinky ohlašují na září 2015 odborníci na oblast certifikace podle mezinárodně uznávaných norem ISO...

Firmy mají od září k dispozici nové standardy pro systémy managementu dle norem ISO

V platnost vstupují nové standardy, které se týkají systému environmentálního managementu (ISO 14001) a systémy managementu kvality (ISO 9001). Co to znamená pro firmy?

,,Nové standardy pomohou například k lepšímu řízení obchodních a dalších rizik, zvýšení transparentnosti a důvěryhodnosti firem v očích zaměstnanců, akcionářů, státních institucí, zákazníků a jiných zainteresovaných skupin," vyjmenovává Stanislav Moučka, ředitel divize Certifikace z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Oba nové standardy vychází prozatím jen v anglické verzi, systémy environmentálního managementu 15. září 2015, systém managementu kvality 23. září 2015. ,,V okamžiku, kdy bude český překlad, mohou počítat se závazností těchto norem i české firmy, které se rozhodnou pro českou akreditaci (ČIA). Je to otázka měsíců, které mohou podniky využít pro přípravu," dodává odborník.

Nové verze standardů a jak dál:

1) Již certifikované organizace podle standardu IS0 9001:2008 nebo standardu ISO 14001:2004
V rámci tříletého období, které je dáno datem vydání standardu, musí organizace implementovat nové standardy a projít úspěšně auditem od akreditovaného certifikačního orgánu. Mezní termín je září 2018.

2) Organizace, které teprve zvažují certifikaci podle uvedených norem
Certifikace podle originálních standardů ISO 9001:2015 nebo 14001:2015 pod akreditací např. UKAS (The United Kingdom Accreditation Service) je možná, jakmile je certifikační orgán připraven a akreditován. Společnost Bureau Veritas již od října 2015.

3) Organizace, které mají zájem o certifikaci podle českých standardů
Certifikace podle českých standardů ČSN EN ISO 9001:2016 a ČSN EN ISO 14001:2016 bude možná po jejich vydání, tedy v první polovině roku 2016.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 150 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Přes 66 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení včetně outsourcingu BOZP (PO) a životního prostředí, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, inspekce zemědělských komodit, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných činností poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.:

Certifikace systémů managementu:
ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, ISO 50001, FSSC, ISO/IEC 27001, EMAS, ISO/TS 16949, HACCP, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP atd.

Certifikace produktů:
FSC C-o-C, PEFC C-o-C, EZ (ekologické zemědělství)

Verifikace:
GHG

Inspekce:
ISO 17020 - bezpečnost provozovaných výtahů, inspekce zemědělských a potravinářských komodit

Pro více informací navštivte náš kurz:

Interní auditor kvality ISO 9001 - NOVĚ informace o revizi normy ISO 9001

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů