Čtvrtek, 18. dubna 2024

Energetická společnost Cofely získala certifikát ISO 50001 Mezi prvními vyhověla novele zákona o hospodaření energií

Energetická společnost Cofely získala certifikát ISO 50001 Mezi prvními vyhověla novele zákona o hospodaření energií

Energetická společnost Cofely potvrzuje svůj systematický přístup ke snižování nákladů a emisí. Dokladem je certifikát pro energetický management dle nové normy ISO 50001, který obdržela od inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. Jako jedna z prvních firem v Česku tímto krokem vyhověla požadavkům novely zákona o hospodaření energií. Slavnostní předání certifikátu proběhlo 7. října 2015 v Praze v rámci odborného setkání Kulatý stůl - energetický audit pod záštitou Francouzsko-české obchodní komory.

Zleva:
Jakub Kejval, generální ředitel BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Aleš Damm, generální ředitel Cofely a.s.

,,Získáním certifikátu ISO 50001 Cofely prokazuje systémový přístup k plnění svých cílů, především snižování energetické náročnosti vlastních výrobních procesů. Díky neustálým investicím do modernizace však pomáhá dosahovat výrazných úspor také jejím zákazníkům. Je mi velkou ctí, že jsem mohl předat vedení Cofely, na základě bezvadných výsledků auditů, příslušný certifikát. Společnost tak splnila své povinnosti ještě dříve, než ukládá zákon, tedy před 5. prosincem 2015," říká generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

Aleš Damm, generální ředitel Cofely a.s., dceřiné společnosti skupiny ENGIE v České republice, uvedl: ,,My v Cofely jsme velmi rádi, že naše společnost získala jako jedna z prvních v České republice certifikát osvědčující v praxi naši oddanost klíčové hodnotě Skupiny, kterou je úsporné nakládání s energiemi a trvale udržitelný rozvoj šetrný k životnímu prostředí. Je to zároveň projev naší podnikatelské filozofie, podle níž se snažíme našim zákazníkům nabízet taková řešení, která jsme si reálně mohli ověřit sami na sobě."

Novela zákona o hospodaření energií ukládá velkým podnikům zpracovávat každé čtyři roky energetický audit. Zákon počítá i s alternativou - místo pravidelných energetických auditů mohou firmy zavést do praxe příslušné normy ISO 50001 - Systém managementu hospodaření energií nebo ISO 14001 - Systém environmentálního řízení.

Cestu certifikace ISO 50001 si Cofely vybrala z toho důvodu, že nabízí systémovější a dlouhodobější přístup ke snižování energetické náročnosti firemního provozu než ostatní řešení. ,,Naším záměrem není pouhé formální splnění nové zákonné povinnosti, ale především reálné dlouhodobé sledování, vyhodnocování a optimalizace hospodaření s energií. To nám umožní účinně identifikovat a reagovat na potenciální příležitosti i rizika, snižovat provozní náklady i ekologické dopady naší činnosti. Přestože se jedná o nepřetržitý náročný proces, dokáže firmám ve výsledku přinést velmi důležitou konkurenční výhodu," vysvětluje Aleš Damm.

O společnosti Cofely a.s.

Společnost Cofely se v České republice specializuje na návrh a realizaci komplexních energetických řešení, která zahrnují projektové a energetické poradenství, elektroinstalace v průmyslu a energetice, technologie inteligentních budov, realizace investičních celků a průmyslovou automatizaci. Zároveň zajišťuje servisní služby, facility services a energetické služby vedoucí k zefektivnění energetického hospodářství, úspoře energií a snižování emisí. V současnosti zaměstnává téměř 400 pracovníků a její obrat v roce 2014 dosáhl 1,5 miliardy Kč. Cofely je součástí francouzského koncernu ENGIE (dříve GDF SUEZ), který je světovou jedničkou v oblasti technické infrastruktury, výroby energií a energetických služeb. Se svými 150 000 zaměstnanci působícími v 70 zemích vytváří obrat 82 miliard EUR. Je kótovaný na burzách v Paříži, Bruselu a Lucemburku.

http://www.cofely.cz

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Téměř 62 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení včetně outsourcingu BOZP (PO) a životního prostředí, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, inspekce potravin a zemědělských komodit, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter.

BUREAU VERITAS je průkopníkem systémů managementu hospodaření s energií, akreditaci obdržela od organizace DANAK pro DS2403:2001 v Dánsku a od organizace SWEDAC pro SS627750:2003 ve Švédsku. V České republice je Bureau Veritas akreditována pod ČIA (Český institut pro akreditaci) podle ČSN EN ISO /IEC 17021: 2011.

Pro více informací navštivte náš kurz:

ISO 50001 - Jak provádět interní audity hospodaření s energií ENMS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů