Úterý, 19. března 2024

Máte chytrý nápad? Vyhrajte Ekologického oskara a získejte úsporný vůz

Právě startuje registrace projektů do 8. ročníku jedné z nejuznávanějších soutěží v oblasti životního prostředí, takzvaného ,,Ekologického oskara".

Máte chytrý nápad? Vyhrajte Ekologického oskara a získejte úsporný vůz

Na webové stránce www.ekologickyoskar.cz/prihlaskase může do národního kola soutěže přihlásit úplně každý, kdo má zajímavý nápad na úsporu energií nebo ochranu životního prostředí. České Ekologické oskary uděluje energetická společnost E.ON a letos připravila pro soutěžící nové kategorie i lákavé výhry.

Ekologický oskar je každoročně udělován projektům, které šetří energii či přírodu, nebo přispívají k ochraně životního prostředí. Soutěž probíhá paralelně ve 177 zemích světa a letos poprvé se do jejího národního kola může zapojit úplně každý. Stačí poslat svůj návrh ekologického řešení, rozpracovaný projekt či myšlenku do kategorie Nápad. ,,Kategorie Nápad je zcela otevřená široké veřejnosti. Zapojit se může kdokoliv se svou domácí inovací, projektem na zlepšení okolí nebo nápadem na úsporu energie. Nezáleží, zda vznikne v domácí dílně, nebo ve studentské laboratoři. Vítěznému projektu této kategorie pomůže společnost E.ON a její partneři s realizací," vysvětluje Vladimíra Gláserová z organizačního týmu soutěže. Letos poprvé tak může kdokoliv vyhrát 300 tisíc korun na realizaci svého nápadu a k tomu ještě navíc vůz ŠKODA Citigo G-TEC k užívání po dobu jednoho roku zdarma.

fehn michael

Nové kategorie, nové možnosti

Novinkou letošního ročníku Ekologických oskarů je rozšíření počtu základních kategorií soutěže z pěti na šest. Kromě kategorií Obec, Firma, Mládež, Kutil a Nápad mohou v tomto roce soupeřit všechny stavební projekty v kategorii Stavba. ,,V minulých ročnících se nám do soutěže přihlásila řada unikátních a přínosných staveb. Jsme přesvědčeni, že je potřeba jim věnovat větší pozornost, proto jsme letos pro ekologické budovy připravili samostatnou kategorii," říká Michael Fehn ze společnosti E.ON Energie, a. s., která soutěž v České republice pořádá. Záštitu 8. ročníku soutěže převzala stejně jako v minulých letech Akademie věd ČR, která se bude podílet na hodnocení všech projektů. Vlastní zajímavé projekty nebo projekty ze svého okolí registrujte do 15. dubna 2016 na adrese www.ekologickyoskar.cz/prihlaska. Soutěžící v kategorii Nápad mohou své idey a návrhy přihlašovat na stejné adrese až do 15. srpna 2016.

Máte ,,chytrou obec"? Přihlaste se!

Poprvé v historii mohou o ocenění Ekologický oskar usilovat též obce a města v kontextu Smart Cities. Letos se pro chytrá města otevírá v rámci kategorie Obec speciální skupina. Hlásit se do kategorie ,,chytrá Obec" mohou všechny obce a města směřující ke konceptu Smart Cities, která aplikovala inovativní řešení při hledání energeticky úsporných opatření, snížení ekologické zátěže nebo řešení dopravních problémů. ,,Soutěž Ekologický oskar je velkou příležitostí pro obce a města dát o sobě vědět a inspirovat ostatní. Proto mají chytrá města speciální skupinu v rámci kategorie Obec," vysvětluje Michael Fehn.

Ceny pro vítěze: zlatý glóbus a nová ŠKODA

Obdobně jako loni, kdy se vítězem stalo sdružení TEREZA s projektem ekologických vzdělávacích programů do škol, odjede autor letošního nejlepšího projektu vozem ŠKODA Octavia Combi G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). ,,Tentokrát půjde o vůz v provedení s automatickou převodovkou DSG, která je u modelu Octavia G-TEC novinkou v nabídce značky a na trhu se objeví ve druhé polovině letošního roku," doplňuje Michal Pres, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika. Vítězové dílčích kategorií dostanou k roční zápůjčce nejekologičtější model ŠKODA Citigo rovněž na CNG. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne i letos za přítomnosti kamer České televize.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů