Pátek, 29. března 2024

Vědci nasadili proti viru zika modifikované komáry

Vědci nasadili proti viru zika modifikované komáry

Do boje proti viru zika, který se v posledním roce šíří zejména v Latinské Americe a ohrožuje budoucí děti těhotných žen, nasadili vědci z britské firmy Oxitec modifikovaného komára druhu Aedes Aegypti. Informovala o tom agentura AP. Zatím projekt zkouší v Brazílii a Panamě, od června s ním začnou na britských Kajmanských ostrovech.

Geneticky modifikovaní samečci komára, který kromě viru zika přenaší i horečku dengue, neštípou. A vyšlechtěni jsou tak, aby po spáření se samičkami zplodili potomky, kteří zemřou dříve, než dosáhnou reprodukční schopnosti.

Firma Oxitec oznámila, že se na Kajmanských ostrovech, kde žije asi 56.000 obyvatel, chystá v červnu vypouštět do přírody statisíce modifikovaných komárů týdně. Cílem projektu je zjistit, zda bude tato metoda účinná i v dalších zemích postižených epidemií.

Před genetickými pokusy s hmyzem ale varují ekologové, podle nichž mohou vědci vyhubit celý druh, či neúmyslně vytvořit nekontrolovaně zmutovaného komára. Některé pokusy s komáry v minulosti se totiž příliš nepovedly.

Při jedné z variant modifikovaný komár sice nepřenášel malárii, ale z dlouhodobého hlediska byl odolnější, žil déle a kladl více vajíček. Při jiných pokusech zas modifikovaný komár natolik zeslábl, že by ve volné přírodě nepřežil, čímž by se narušil ekosystém. Komáři jsou totiž potravou pro ptáky, netopýry či některé ryby.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů