Pátek, 29. března 2024

Izrael se pravděpodobně domluví s Tureckem na exportu zemního plynu

Izrael se pravděpodobně domluví s Tureckem na exportu zemního plynu

Podle informací z odborných kruhů se zdá, že v příštích měsících bude podepsána předběžná dohoda zajišťující od roku 2020 odbyt izraelského zemního plynu z nového naleziště Leviathan do Turecka. Nejprve bude ovšem muset být podepsána mírová dohoda mezi oběma státy, která udělá definitivní tečku za incidentem turecké lodi Mavi Marmara, která se v roce 2010 neúspěšně pokusila prolomit blokádu pásma Gazy. Obsazení lodi izraelskými výsadkaři a několik obětí na životech poškodilo vzájemné vztahy obou zemí na několik let.

Mírová smlouva je ale již údajně připravená a potom by už nemělo nic stát v cestě dohodě, která bude ekonomicky výhodná pro obě strany. Izrael získá dlouhodobého zákazníka pro polovinu kapacity svého nového naleziště Leviathan, motivací Turecka je zase snížení své závislosti na dodávkách plynu z Ruska, které nyní kryje více než polovinu jeho potřeby. V další fázi by izraelský plyn mohl být distribuován i do Evropy prostřednictvím nového plynovodu.

Na podobném projektu propojení ložisek ve východním Středomoří a Evropy pracuje i Kypr, takže potencionálně zde budou vznikat obchodní příležitosti pro dodavatele potřebných technologií a služeb.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tel Avivu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů