Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeň chystá náhradní zdroj pitné vody, chce peníze z EU

Plzeň chystá náhradní zdroj pitné vody, chce peníze z EU

Plzeň, která zatím bere vodu do úpravny jen z řeky Úhlavy, chystá zhruba za 100 milionů korun náhradní zdroj pitné vody. Natáhne rouru z 2,5 kilometru vzdálené přehrady České údolí v Liticích. V této městské části připravuje stavbu nového vodojemu a dovede tam výtlak z úpravny, modernizované za 1,1 miliardy Kč. Je logické vést po vykoupených pozemcích obě roury, které bude provozovat městská Vodárna, řekl náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).

"Havarijní zdroj pitné vody bude pro případ, pokud by se něco odehrálo na toku Úhlavy. Bude nejen pro Plzeň, ale pro celou aglomeraci, protože zásobujeme vodou více než 200.000 lidí," uvedl. Podle ředitele útvaru koordinace evropských projektů Ericha Beneše se už projekt připravuje a město vykoupilo řadu pozemků.

"Máme stále platné staré územní rozhodnutí a dohodli jsme se, že poté, co jsme získali Vodárnu Plzeň do stoprocentního vlastnictví (město ji převzalo od Veolie letos v lednu), bude nositelem projektu ke stavebnímu povolení Vodárna," řekl Náhlík.

Začátek stavby vidí tak do dvou let. Stavební povolení má být do roka a musí se udělat prováděcí projekt. Město bude chtít dotaci EU, ale zatím nezná pravidla. "Řídíme se tím, že ten, kdo má stavební povolení, tak už nějaký titul najde," uvedl Náhlík.

Plzeň už před deseti lety vytipovala možné oblasti pro náhradní zdroj. Uvažovala o bývalé škodovácké vodárně na Mži i o vrtech. "Nakonec jsme došli k tomu, že pokud máme špičkovou technologii úpravny na Homolce, tak bude nejvýhodnější vzít jako náhradní zdroj Radbuzu (řeka se vlévá do přehrady České údolí a vystupuje z ní)," uvedl Náhlík.

Už před deseti lety začala Plzeň vykupovat pozemky v Českém údolí v okolí nádrže a letos výkupy obnovila. Přes pozemky půjde roura z přehrady a druhá bude vodárenský výtlak do vodojemu nad Liticemi, který bude zásobovat pitnou vodou oblast Litic, Výsluní a Valchy. "Tato akce za desítky milionů korun je projekčně dál, má také územní rozhodnutí. Ale to je vlastně její začátek. Po výtlaku a vodojemu nás čeká to hlavní, tedy rozvody ve všech ulicích, což jsou další desítky milionů korun," řekl náměstek.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů