Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace slaví 25 let v Česku. Do Prahy se sjíždějí ředitelé poboček z celého světa

Greenpeace slaví 25 let v Česku. Do Prahy se sjíždějí ředitelé poboček z celého světa

Od založení pobočky mezinárodní organizace Greenpeace v tehdejším Československu uplyne letos již 25 let. Důležitost tohoto výročí podtrhuje i fakt, že se v Praze příští týden uskuteční valná hromada organizace i setkání výkonných ředitelů jednotlivých poboček i mezinárodního vedení. Nebudou chybět ani Jennifer Morganová a Bunny McDiarmidová, které se dělí o povinnosti a pozici globální ředitelky Greenpeace.

David Murphy, ředitel české pobočky Greenpeace, řekl:

"Je to pro nás velká čest hostit globální vedení Greenpeace reprezentující zájmy milionů lidí z celého světa, především pak z 55 zemí, v nichž naše organizace fyzicky působí. Bude to navíc historické setkání, na němž se bude schvalovat dlouhodobý plán, který nastíní směřování Greenpeace minimálně na dalších deset let dopředu. Bude to také první rozsáhlé mezinárodní setkání, kterého se zúčastní nové ředitelky Greenpeace. Nezbývá mi než popřát jim úspěch u kormidla naší lodi."

Lidé z Greenpeace byli na českém území aktivní již v roce 1984. V rámci kampaně proti znečišťování ovzduší a kyselým dešťům vylezli na osm komínů na různých místech Evropy, jeden z nich se nacházel i v Karlových Varech. Po aktivistech lezoucích po komíně tehdy milicionáři stříleli. Možné tragédii zabránil paradoxně příjezd policistů, kteří protestanty zadrželi a nechali rychle vypovědět ze země.

O tři roky později - stále v době komunistického režimu - si rakouští aktivisté připomněli výročí havárie v Černobylu a vyvěsili z ochozu Národního muzea obrovský transparent varující před nebezpečím spojeným s provozováním jaderných elektráren. Opět to skončilo vyhoštěním. Zaměstnanci rakouské pobočky se vrátili až v prosinci 1989, kdy na Václavské náměstí přijel duhový autobus s infostánkem. Lidé je vítali jako hrdiny, během několika dní si rozebrali desítky tisíc nálepek a letáků a přes 80 tisíc z nich se podepsalo pod petici proti atomové energii.

Zájem lidí o aktivity Greenpeace byl obrovský, a ještě před založením české pobočky se tak duhový autobus vydal na turné po znečištěných lokalitách Československa. Organizace Greenpeace v roce 1990 sbírala data o ekologických zátěžích, upozornila na utajovaný únik radioaktivity v Mydlovarech z 60. let minulého století a vyvěsila obrovský transparent na chladící věž jaderné elektrárny Temelín.

Oficiálně pak byla česká pobočka založena v roce 1991, jejím prvním úkolem byla putovní výstava Nebe a peklo porovnávající fosilní paliva a obnovitelné zdroje. Od té doby se Greenpeace v Česku věnovalo nejen čistější energetice, ale například i ochraně plodin před genetickými modifikacemi či odstraňování toxických látek z životního prostředí, z textilu, z elektroniky i z českých průmyslových provozů.

Příští týden do České republiky poprvé zavítá i globální vedení v čele se dvěma ředitelkami Jennifer Morganovou a Bunny McDiarmidovou, které ve funkci letos v dubnu nahradili někdejšího jihoafrického bojovníka za svobodu Kumiho Naidooa. Zatímco Američanka Morganová je uznávaná expertka na klimatické změny, která přišla do Greenpeace zvenku, McDiarmidová pracuje pro Greenpeace již přes třicet let a pracovala na lodi Rainbow Warrior v roce 1985, kdy na ni francouzská tajná služba spáchala bombový atentát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů