Pátek, 29. března 2024

Konference IVD: Pro český energetický průmysl nastala doba proexportní

Konference IVD: Pro český energetický průmysl nastala doba proexportní

Český energetický průmysl dnes intenzivně hledá nové uplatnění na zahraničních trzích. Poprat se přitom musí se silnou globální konkurencí. V té jsou dnes úspěšní zejména asijští dodavatelé energetických celků s velmi agresivní cenovou politikou. Řešení pro české firmy hledali účastníci konference Institutu pro veřejnou diskusi, mezi něž přijal pozvání ministr průmyslu Jan Mládek.

Česká republika má bezesporu velmi silné know-how a rozsáhlé výrobní kapacity v oblasti tradičního energetického průmyslu. V tuzemské energetice ovšem nezadržitelně končí štědré období, kdy se investovaly desítky miliard korun do modernizací uhelných, jaderných a vodních elektráren. Podaří se českým firmám nyní více uspět na zahraničních trzích? Šance na úspěch rozhodně je.

Český energetický průmysl má ve světě stále vynikající pověst, dokáže nabídnout ,,západní" kvalitu za ,,východní" cenu, která ale není tak nízká, jakou dokáží nabídnout asijští výrobci zejména z Číny. S tím se potýká i Škoda Praha, zakládající člen České energetické aliance. ,,Odmítáme přistoupit na agresivní cenovou politiku. Asijského výrobce cenou neporazíte. Řešením je nabídka nových produktů, zejména konzultačních činností, a vstup na nová teritoria. Ve světě je mnoho příležitostí naše výborné zkušenosti prodat," poznamenal místopředseda představenstva Škody Praha Martin Pohlodek.

Mezi trhy, které dnes představují příležitosti pro tradiční energetiku, patří zejména země Jihovýchodní Asie, například Indonésie, a dále Írán, Turecko, Afrika, Jižní Amerika či Rusko. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka panuje politická shoda nad tím, že je potřeba české firmy v hledání příležitostí na nových trzích podporovat. ,,Začali jsme organizovat úzce specializované podnikatelské mise do zahraničí, a pokud bude zájem, podpoříme i oblast energetiky," poznamenal ministr a dodal: ,,Jsem potěšen, že vznikla Aliance české energetiky, která sdružuje firmy zaměřené na jádro. Tyto firmy by se měly podílet na dodávkách jaderných elektráren ve třetích zemích." Podle ministra zatím projevily vůli spolupracovat s aliancí ruský Rosatom a korejská KEPCO.

Podle generálního ředitele EGAP Jana Procházky je trendem mezi českými exportéry podílet se pouze na subdodávkách a stavbu celé elektrárny nechat na dodavatelích z velkých zemí. ,,Momentálně pracuje EGAP na několika obchodních případech, například dodávce turbíny firmy Doosan Škoda Power do Indonésie, technologiích dalších českých firem pro vodní elektrárny v Kazachstánu a Bolívii, nebo stavbě elektrárny Pljevlja v Černé Hoře Škodou Praha," sdělil Procházka.

Člen představenstva ÚJV Řež Karel Bíža poznamenal, že konkurenční asijské firmy své elektrárny kombinují s technologiemi z USA a Evropy, takže i zde je možnost prosadit se v rámci dodavatelského řetězce českými subdodávkami. Podle Bíži by ale měl mít český energetický průmysl větší ambice, než dělat jen subdodávky. ,,Jsme historicky silně průmyslový stát s poměrně dobrým postavením i ve výzkumu. Co kdybychom přestali přemýšlet, že budeme dělat subdodavatele technologií, které u nás nejsou, ale začali dodávat vlastní technologie, které sami vyvineme. Například malý jaderný blok generace 4," říká Bíža.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Bořivoje Mynáře patří Česká republika se svými produkty k nejlepším na světě, chybí ale propagace. ,,Naprostý nedostatek máme v oblasti promotion. Vláda se snaží přesvědčit velké zahraniční dodavatele, aby využili české podniky pro subdodávky, my ale hlavně potřebujeme, aby stát odstraňoval hendikepy," upozornil viceprezident komory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů