Úterý, 19. března 2024

Nový zákon o veřejných zakázkách a ISO

Firmy bez certifikátu ISO mají od října 2016 nižší šance na úspěch v tendrech..

Nový zákon o veřejných zakázkách a ISO

Firmy bez certifikátů ISO mohou mít snížené šance na úspěch v tendrech. Na začátku října 2016 vstoupí v účinnost nový zákon o veřejných zakázkách a přidružená legislativa, která zpřísňuje požadavky kladené na uchazeče v rámci tendrů. ,,Zadavatel nebude muset hodnotit nabídky jen optikou nejnižší ceny. Nově má za povinnost sledovat také například dopady na životní prostředí spojené s předmětem zakázky a k tomu stanovit příslušná kritéria dle ISO. Současně může po dodavatelích zakázky požadovat popis, jak budou tato kritéria naplňovat v praxi," shrnuje Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureu Veritas.

Co musí nově prokázat účastníci tendrů

,,Vedle menších firem se na nás začínají obracet i některé velké společnosti a řetězce s tím, že po nich jejich klient požaduje certifikát ISO a že se bez něj nemohou účastnit výběrového řízení. Účastníci tendrů musí například prokázat, jak udržují systematicky jakost svých produktů, jak řídí kvalitu u svých dodavatelů, bezpečnost práce, že řeší limity skleníkových plynů nebo znečišťujících látek podle norem nebo že nakládají zodpovědně s odpady," vyjmenovává generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval a dodává:

Nadlimitní zakázky

,,Naopak u státních firem a veřejné správy lze očekávat, že z důvodu opatrnosti budou preferovat stanovení certifikátů ISO jako hodnotících kritérií kvality u nadlimitních zakázek, tj. u zakázek, kdy předpokládaná hodnota přesáhne 5,7 milionů korun u dodávek zboží a služeb, respektive 142,6 milionů korun u stavebních prací."

Které certifikace ISO budou zadavatelé veřejných zakázek nejčastěji požadovat:

o V oblasti kvality to bude jednoznačně ISO 9001 (systém managementu kvality), případně některé oborové normy (jako je např. ISO/TS 16949 v automobilovém průmyslu);

o V oblasti životního prostředí to bude ISO 14001 (systém environmentálního managementu);

o Pro sociální aspekty budou vyžadovat OHSAS 18001 (systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) či SA 8001 (systém sociální odpovědnosti).

Poznámka:

Dne 29. dubna 2016 byl ve Sbírce zákonů publikován zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek a rovněž zákon č. 135/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zadávání veřejných zakázek. Oba zákony vstoupí v účinnost dne 1. října 2016.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů