Čtvrtek, 28. března 2024

Jak ohlašovat přepravu NO v roce 2017? - Odpověď MŽP

Vzhledem ke značnému počtu opakovaných dotazů od povinných osob, požádala Česká asociace odpadového hospodářství MŽP o stanovisko k věci způsobu ohlašování přepravy nebezpečných odpadů od 1.1.2017.

Jak ohlašovat přepravu NO v roce 2017? - Odpověď MŽP

Česká asociace odpadového hospodářství se s ohledem na blížící se termín účinnosti zákonné povinnosti ohlašovat přepravu nebezpečných odpadů v elektronické formě prostřednictvím ISPOP dotázala MŽP, jak tuto novou povinnost plnit v době, kdy zatím není povinná elektronická forma ohlašování připravená a přístupná. Dotaz ČAOH a odpověď MŽP nyní přinášíme.

Text dotazu ČAOH je k dispozici zde

"Dovoluji si vás požádat o stanovisko MŽP k následující problematice. S termínem od 1.1.2017 nabývá účinnosti ustanovení § 40 (Ohlašování přepravy nebezpečných odpadů) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění, který v odstavci č. 1 uvádí, že: ,,Přeprava nebezpečných odpadů se ohlašuje ministerstvu prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí." Povinnost ohlašování rovněž souvisí s § 25 vyhlášky č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady.

V průběhu roku 2016 trvalo dle zákona o odpadech přechodné období, kdy povinné subjekty mohly ohlašovat přepravu nebezpečných odpadů v papírové podobě, tak jako doposud, nebo v elektronické podobě prostřednictvím ISPOP. V průběhu roku 2016 však elektronická forma ohlašování nebyla ze strany MŽP zřízena a nebyla tak povinným osobám přístupná. Od 1.1.2017 však dle platného zákona povinné osoby již nemohou ohlašovat v dosavadní listinné podobě, ale musí k tomu využít jen ISPOP. Elektronickou verzi ohlašování však MŽP stále nezřídilo a nejsme si jisti, zda se to podaří v zákonném termínu splnit. Pokud ne, pak povinné osoby nebudou moci reálně naplnit svou zákonnou povinnost.

V tomto směru si tedy dovoluji požádat o stanovisko MŽP, jak mají povinné osoby postupovat ve věci ohlašování přepravy nebezpečných odpadů od 1.1.2017, případně, jak chce MŽP zákonným způsobem vyřešit problém s blížícím se termínem účinnosti předmětného ustanovení zákona o odpadech."

Text odpovědi MŽP je k dispozici zde

"Reagujeme na Váš dotaz týkající se ohlašování přepravy nebezpečných odpadů ze dne 4. října 2016 a sdělujeme následující. Ohlašovací povinnost přepravy nebezpečných odpadů na základě čl. II bodu 7 zákona č. 225/2015, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, lze aktuálně splnit dosavadním způsobem, tzn. v papírové podobě. Ode dne 1. ledna 2017 se přeprava nebezpečných odpadů bude ohlašovat dle § 40 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, tedy elektronicky prostřednictvím příslušného modulu ISPOP. V současné době probíhá příprava elektronického systému ohlašování přepravy nebezpečných odpadů.

Ustanovení § 40 odst. 8 výše zmíněného zákona o odpadech stanovuje režim přerušení elektronického systému ohlašování. Tento režim lze povinnými osobami využít, i kdyby došlo k situaci, že elektronický systém nebude 1. ledna 2017 připraven k provozu. Pro povinné osoby tedy existuje zcela legitimní způsob, jak kontinuálně plnit své zákonné povinnosti při ohlašování přepravy nebezpečných odpadů."

Ke stažení

dotaz ČAOH k možnosti ohlašování přepravy nebezpečných odpadů od 1.1.2017:dopis-na-mZp---dotaz-k-eepno-pro-web.pdf [ 216.89 kB ]

odpověď MŽP: odpoved-mZp.pdf [ 225.84 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů