Čtvrtek, 28. března 2024

Plocha lesů na území Pardubického kraje se rozšiřuje

 Plocha lesů na území Pardubického kraje se rozšiřuje

Plocha lesů na území Pardubického kraje se postupně rozšiřuje. Podle údajů Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů vzrostla od roku 2000 o 605 hektarů na loňských 130.700 hektarů. Lesy podle Českého úřadu zeměměřického a katastrálního tvořily 29,8 procenta z celkové rozlohy kraje. ČTK to zjistila z publikace Českého statistického úřadu Lesnictví v Pardubickém kraji v roce 2015.

Pardubický kraj má mezi kraji třetí nejmenší podíl lesních pozemků na celkové výměře. Zastoupení jehličnatých stromů na struktuře lesa je v kraji páté nejvyšší, dosahuje 78 procent. Při zalesňování kraje převládají jehličnany nad listnatými dřevinami, nejčastěji jde o smrk. Listnaté stromy rostou na 20,5 procenta lesních pozemků, zbytek zaujímají holiny.

V porovnání s rokem 2000 jehličnatých porostů ubývá. V Pardubickém kraji se jejich plocha za 15 let zmenšila o 3,9 procenta, naproti tomu plocha listnatých lesů se zvětšila o 21 procent.

Mezi dřevinami má v kraji nadále dominantní postavení smrk ztepilý s podílem 54,9 procenta porostní plochy bez holin, což je o 4,7 procentního bodu více než je průměr celé republiky. Druhá v pořadí je borovice s podílem 17,4 procenta. Mezi dalšími dřevinami jsou v sestupném pořadí zastoupeny buky, duby, modříny, břízy, olše a jasany.

Podle Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů jsou lesy v regionu nejvíce zastoupeny ve správním obvodu města Králíky a Česká Třebová na Orlickoústecku, nejméně v obvodech Vysoké Mýto a Pardubice. Nejvyšší podíl jehličnatých lesů je na Svitavsku, v oblasti Králíků a Hlinska, listnaté lesy převažují na Pardubicku. Více než čtvrtinový podíl mají ještě na ve správních obvodech Lanškroun, Přelouč a Vysoké Mýto.

V roce 2015 se v Pardubickém kraji vytěžilo 797.300 metrů krychlových dřeva bez kůry, což představuje podíl 4,9 procenta na celkové těžbě v České republice. Meziročně se celková těžba v kraji snížila o 30.900 krychlových metrů. Od roku 2001 objem těžby dřeva v kraji plynule klesá s výjimkou výkyvů v letech 2007 až 2009, které byly způsobené převážně živelními pohromami a kalamitami. Od roku 2000 do roku 2015 se snížilo množství vytěženého dřeva v regionu o 70.000 metrů krychlových.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů