Čtvrtek, 28. března 2024

Trumpův hlavní ekolog zpochybnil roli CO2 v oteplování

Trumpův hlavní ekolog zpochybnil roli CO2 v oteplování

Šéf americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt dnes zpochybnil roli, kterou hraje oxid uhličitý (CO2) v oteplování planety. V televizním rozhovoru vzkázal kongresmanům a senátorům, že by měli zvážit, zda je nutné jeho emise dále regulovat. Jeho slova jsou v souladu s předvolebními sliby prezidenta Donalda Trumpa, který hovoří o rušení ekologických omezení pro americké podniky.

"Ne, nesouhlasil bych, že (CO2) zásadně přispívá ke globálnímu oteplování, jehož jsme svědky," řekl Pruitt v rozhovoru s televizní stanicí CNBC. V pohledu na vliv CO2 a dalších skleníkových plynů na růst teplot na planetě panují "obrovské neshody", dodal muž, jehož na nejdůležitější environmentální pozici v exekutivě jmenoval Trump.

Pruittův přístup je v rozporu s převládajícím vědeckým názorem, k němuž se hlásí i americké úřady pro vesmír NASA a pro atmosféru a oceány NOAA. Podle jejich loňské zprávy patří poslední roky k nejteplejším v měřené historii právě kvůli zvyšování emisí CO2 a dalších lidmi vytvářených plynů v ovzduší.

Trump během volební kampaně sliboval omezení nebo zrušení dřív schválených rozhodnutí předchůdce Baracka Obamy, která z ekologických příčin regulují činnost některých firem znečišťujících ovzduší. Pruitt dnes naznačil, že by se touto otázkou měl zabývat i republikány ovládaný Kongres, který se k ní v posledních letech nevyslovil a regulace zajišťují Obamovy exekutivní příkazy.

Americký prezident hodlá jít opačnou cestou než jeho předchůdce, který boj proti globálnímu oteplování považoval za svou prioritu a v rámci předloňské světové klimatické dohody z Paříže stanovil pro USA výrazný závazek k omezení růstu teplot. Priutt dnes prohlásil, že stejně jako Trump si myslí, že dohoda je špatná. Trump v kampani sliboval zrušit americkou účast na ní, čímž si naklonil provozovatele velkých podniků produkujících škodlivé emise.

Pruitt čelil kvůli svým názorům velkému odporu již během svého únorového schvalování do funkce, proti kterému byli takřka všichni demokraté v Senátu. K jeho odmítnutí vyzvalo tehdy zákonodárce v dopise na 800 bývalých zaměstnanců EPA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů