Úterý, 23. dubna 2024

Evropský parlament schválil směrnici o nefinančním reportingu

Evropský parlament přijal 15.4. směrnici o nefinančním reportingu, podle níž budou firmy, které mají více než 500 zaměstnanců povinně sdělovat, jak jsou společensky odpovědné...

Evropský parlament schválil směrnici o nefinančním reportingu

Směrnice se dotkne v Evropské unii zhruba 6 000 firem. V Česku například společností ČEZ, Agrofert či České pošty.

Cílem této směrnice je zvýšit transparentnost vybrané skupiny firem a zlepšit konzistentnost a srovnatelnost nefinančních informací, zlepšit odpovědnost a produktivitu firem a účinnost jednotného trhu a zvýšit diverzitu firemních boardů.

Směrnice bude platit pro firmy, které současně splňují následující 3 podmínky:

o Rozvaha nad 20 000 000 Euro nebo obrat nad 40 000 000 Euro

o Firma "veřejného zájmu" - firmy kótované na evropské burze, pojišťovny, banky, případně další firmy dle rozhodnutí členského státu na základě povahy činnosti aj.

o Nad 500 zaměstnanců

Nefinanční reporting bude zahrnovat 4 oblasti: životní prostředí, sociální a zaměstnanecké otázky, dodržování lidských práv včetně protikorupční ch opatření a diverzitu. U každé z těchto oblastí budou firmy uvádět byznys model, popis firemní politiky, výsledky, rizika a nefinanční KPI.

Evropská komise se snaží nastavit proces reportování flexibilně. Dodá ke zpracování reportu propozice, které ale nebudou závazné. Firmy, pro které některé z uvedených oblastí nejsou relevantní, budou mít možnost toto zdůvodnit a pro dané oblasti report nezpracovávat. Pokud firma zpracuje globální report, který splní výše uvedené požadavky, nebudou vyžadovány reporty na lokální úrovni.

Následně v letech 2015 - 2016 budou členské země zpracovávat legislativu na národní úrovni. Předpoklad tedy je, že v České republice začne tato legislativě platit cca v dubnu 2017.

Zdroj: www.byznysprospolecnost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů