Čtvrtek, 28. března 2024

V průběhu roku 2014 Turecko uvede do provozu 101 nových elektráren

V průběhu roku 2014 Turecko uvede do provozu 101 nových elektráren

V roce 2014 se v Turecku uvede do provozu 101 nových elektráren, uvedl turecký ministr energetiky ve čtvrtek. "Založili jsme 101 nových elektráren v prvních pěti měsících letošního roku. Uvedli jsme do provozu alespoň jednu elektrárnu každý druhý den," řekl Taner Yildiz. V prvních pěti měsících roku 2013, Turecko přidalo 1 264 megawattů elektřiny do své celkové kapacity a letos bylo přidáno 2 197 megawattů, poznamenal Yildiz.

Celkový instalovaný výkon elektřiny v Turecku dosáhl 66 134 megawattů s nárůstem 13 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Země má nyní 933 stanic. Podle ministerstva, 37 nových vodních elektráren a 29 větrných elektráren zahájilo výrobu elektřiny v roce 2014. Tepelné elektrárny generují nejvíce elektřiny v letošním roce s výrobní kapacitou 1 067 megawattů. Hydroelektrárny generují 783 megawattů a větrné farmy 314 megawattů. Mezitím 30 megawattů bioplynu a geotermálních rostlin bylo zprovozněno v letošním roce.

Spotřeba elektrické energie a výroba vzrostla v roce 2014, kdy výroba převažovala nad spotřebou. Ačkoliv spotřeba se zvýšila o 5,1 procenta meziročně, roční produkce vzrostla o 5,4 procenta v roce 2014.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO/CzechTrade v Istanbulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů