Čtvrtek, 28. března 2024

Státní energetická koncepce stále nevyužívá potenciálu úspor energie

Státní energetická koncepce stále nevyužívá potenciálu úspor energie

Aktualizovaná verze státní energetické koncepce (ASEK), kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu stále neplní svůj základní úkol, tedy dávat jakýsi strategický výhled přístupu státu hráčům v energetice a stavebnictví. Hledá různé zdroje energie a až potom se dívá na spotřebu, kterou jimi má naplnit.

Šance pro budovy vnímá Státní energetickou koncepci jako strategický dokument, který by měl zajistit vytvoření rámce pro naplnění veřejných priorit v energetice a zároveň dát podnikatelskému sektoru signál o dlouhodobé vizi státu a tím přispět k lepšímu plánování investic a dalších kroků ze strany soukromých subjektů. Tato očekávání návrh ASEK částečně naplňuje, v mnoha ohledech však selhává. Dokument nyní zamířil do připomínkového řízení.

,,Návrh nové Státní energetické koncepce nevěnuje dostatečnou pozornost spotřebě energie a nepočítá s řadou konkrétních opatření na zvýšení energetické účinnosti, které mohou povzbudit českou ekonomiku a na konci desetiletí ušetřit domácnostem a firmám řádově 40 miliard korun ročně," uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Místo toho se ASEK soustředí na hledání nových zdrojů, které by napájely energeticky enormně náročné české hospodářství. Vyplývá to z analýzy, kterou si již dříve nechala zpracovat iniciativa Šance pro budovy.

Návrh aktualizace SEK vychází z definice tří strategických cílů, kterými jsou bezpečnost, konkurenceschopnost a udržitelnost. Snižování spotřeby energie pak, narozdíl od nových zdrojů energie, naplňuje beze zbytku všechny tyto cíle. ASEK však klade na první místo prioritu zajistit vyvážený mix energetických zdrojů.

Aliance není spokojená ani s namodelovanými scénáři spotřebyenergie v ČR. Potenciál úspor energie je vyšší, než scénáře v ASEK uvádějí. ,,Přesněji řečeno, nejoptimističtější scénář dle MPO se rovná nejhoršímu scénáři, který jsme namodelovali my," dodává Holub.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů