Čtvrtek, 28. března 2024

Elektřina poráží uhlí i ropu

Elektřina poráží uhlí i ropu

Důležitou roli v budoucnosti energetiky sehraje elektrifikace spotřeby. To znamená, že čistá elektřina postupně vytlačí jiná, méně ekologická paliva, jako je uhlí nebo ropa. Například většina topných systémů přejde v polovině jednadvacátého století na elektřinu. Evropský plán snižování emisí skleníkových plynů počítá i s rozsáhlou dekarbonizací teplárenství a dopravy.

Důvodem je nejen přechod k bezemisní energetice, ale také energetická nezávislost, o kterou Evropská unie usiluje. V současné době je z více než 50 procent závislá na dovozu energií ze zahraničí, za což každoročně utratí přes 400 miliard eur.

Spotřeba elektřiny v evropských zemích bude narůstat i přes rozsáhlé úsporné programy. Podle dokumentu Roadmap 2050 se v Evropské unii zvýší do roku 2050 o 40 procent na necelých 5000 TWh. To je pro představu 70násobek současné roční české spotřeby elektřiny.

V našem regionu, kam patří vedle Česka také Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko, vzroste spotřeba elektřiny oproti současnosti téměř na dvojnásobek.

Důvodem bude především nahrazování kotlů na uhlí a na plyn elektřinou, ale také změny v dopravě. Drtivá většina z 270 milionů automobilů bude poháněna elektrickým nebo hybridním pohonem. Plánovaný rozvoj elektromobilů si tak podle Roadmap 2050 vyžádá v příštích 35 letech dodatečných 690 TWh elektřiny, tedy téměř 15krát více než v roce 2010.

Spotřeba elektřiny pro vytápění domácností a podniků se má zvýšit ze 150 TWh v roce 2020 na 500 TWh v roce 2050. Klíčovou technologií se mají stát tepelná čerpadla, která po roce 2040 začnou vytlačovat nejen kotle na uhlí, ale i plynové systémy.

Proti tomuto trendu půjdou úspory. Odborníci upozorňují, že další vývoj v této oblasti bude značně závislý nejen na rozvoji technologií, ale také na ekonomické situaci jednotlivých členských zemí a na cenách energií. Pokud budou příliš nízké, bude nízká také motivace spotřebitelů zavádět úsporná opatření. Evropská unie ale může přijít s různými pobídkami vzhledem k tomu, že si dala za cíl zvýšit energetickou účinnost do roku 2030 o 27 procent.

ZDROJ: Energy outlook 2050

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů