Pátek, 19. dubna 2024

Plzeňská teplárenská investuje kvůli EU do ekologie 150 mil. Kč

Plzeňská teplárenská investuje kvůli EU do ekologie 150 mil. Kč

Kvůli výrazně zpřísněným normám EU sníží Plzeňská teplárenská emise oxidů dusíku a síry, prachu a kysličníku uhelnatého. Do ekologizace centrálního zdroje tepla investuje letos a příští rok přes 150 milionů korun. Zhruba polovina už je hotová, řekl ČTK šéf městské teplárny Tomáš Drápela.

"Investice jsou pouze o ekologii, nezvyšují účinnost zdroje. Jde hlavně o vylepšení filtrů," uvedl výrobní ředitel Zdeněk Dongres. EU zpřísnila od ledna 2016 veškeré emisní limity pro spalovací zařízení s příkonem nad 50 MW. Nové normy jsou podle Drápely až pětkrát přísnější. "V roce 2016 je budeme minimálně v některých parametrech splňovat," řekl. Podnik využije přechodného období do roku 2021 a do té doby stihne vše, tedy včetně redukce tuhých látek a kysličníků síry.

"Tam je otázkou, zda postavit nové odsíření nebo nechat zbourat kotle, protože jsou staré a dožité. To je předmětem dalších analýz," řekl Drápela. Pokud by firma stavěla nové kotle, musí vědět 30 let dopředu, čím v nich bude topit. "A to teď nevíme," dodal. Po dostavbě spalovny odpadu na konci roku 2015 proto firmu čeká zásadní rozhodnutí o dalším směřování a o velkých investicích, protože spalovna odpadu a kotel na biomasu fungující pátý rok, celou Plzeň nevytopí.

Z ekologických úprav už teplárna dokončila denitrifikaci kotlů, tedy výměnu hořáků a úpravu spalovacího procesu, a výměnu elektroodlučovačů.

Stejně jako loni dá letos Plzeňská teplárenská do obnovy a rozvoje 300 až 400 milionů korun. Kromě ekologizace ještě do nových horkovodů, hlavně v centru Plzně, kotlů, turbín a rozvodů.

"Stavba spalovny investice nijak neomezila, peníze na spalovnu jdou z úvěrů," uvedl Drápela. Spalovna u Plzně chce zahájit první palivové zkoušky o prázdninách 2015. Z plánovaných nákladů 2,05 miliardy Kč už je prostavěna více než polovina. "Montuje se technologie, která už je kompletně vyrobená. Stavba nabrala poměrně lepší spád, než měla na začátku. Máme přislíbeno, že se harmonogram dodrží," uvedl.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů