Pátek, 19. dubna 2024

Energetika Pakistánu

Energetika Pakistánu

Pákistánská ekonomika má hluboké strukturální problémy, infrastruktura a primárně energetika jsou v katastrofálním stavu, celková instalovaná energetická kapacita je pouhých 21 GW. Pro srovnání celková instalovaná energetická kapacita v ČR představuje cca 15 GW, přitom ČR má 10 mil. obyvatel a Pákistán má téměř 200 mil. obyvatel. Při distribuci a přenosu elektrické energie dochází ke ztrátám ve výši 20 % z důvodu zastaralé a špatně udržované infrastruktury.

Vládní plány energetického rozvoje Pákistánu na období let 2014 - 2020 předpokládají instalaci dalších 8.000 MW výkonu ve formě tepelných a vodních elektráren a 2.000 MW ve formě jaderných elektráren.

56,5 % celkového instalovaného výkonu pákistánských elektráren připadá na státní společnost WAPDA (Water and Power Development Authority), 31,6 % pokrývají soukromí výrobci, tzv. IPP (Independent Power Projects), KESC (Karachi Electric Supply Corporation) 9,7 %. Podíl jaderné energie činí 2,3 %. Pakistan Atomic Energy Commision (PAEC) je zodpovědná za plánování, výstavbu a provozování jaderných elektráren. V současnosti provozuje jaderné elektrárny KANUPP a Chaschma Nuclear Power Plant - jednotky C-1 a C-2, další dvě jednotky C-3 a C-4 každá o výkonu 340MW jsou plánovány na dokončení v roce 2017. Do roku 2030 by měl Pákistán rozšířit kapacitu výroby elektrické energie z jádra na 8 800 MW.

Za posledních 5 let došlo u společnosti WAPDA k postupné změně poměru vodních a tepelných elektráren s procentuálním navýšením poměru ve prospěch vodních elektráren. V současnosti 36,3 % dodávané energie pochází z hydroelektráren a 63,7 % z tepelných elektráren. WAPDA hodlá v tomto trendu i nadále pokračovat. Země je postižena v oblasti energetiky druhotnou platební neschopností, která je postupně novou vládou od roku 2013 odstraňována. Tato situce komplikuje pákistánskou průmyslovou výrobu a vyvolává silné napětí ve společnosti, kdy domácnosti zůstávají dlouhé hodiny bez elektřiny. Nedostatek el. energie vyvolal v průběhu tohoto roku opakované občanské protesty a demonstrace, které se v několika případech zvrhly v rabování a vypalování úřadů elektroenergetických společností.

Nynější energetický mix Pákistánu je tvořen: 44 % - plyn, 29 % - ropa, 10 % - uhlí, 1% - LPG, 16% - voda. Spotřeba elektrické energie se stále zvyšuje, v současnosti chybí na trhu generování elektrické energie 5 000 - 6 000 MW. Současné rezervy ropy jsou v Pákistánu odhadovány na 27 milionů barelů. Pákistán těží 66 tisíc barelů ropy denně. Díky masivní poptávce po ropě je dováženo 67 tisíc barelu ropy denně. Ropné produkty jsou dováženy hlavně z UAE, Saudské Arábie a Kuvajtu. Zásoby plynu v Pákistánu jsou 282 miliard kubických stop. V loňském roce byl zaznamenán nárůst těžby plynu o 6 %. Hlavními hráči v těžbě plynu jsou pákistánské firmy OGDCL, PPL, Mari Petroleum Company Limited, italské ENI a australská BHP. Vláda se snaží v autodopravě propagovat ztlačený přírodní plyn CNG s cílem snížit znečištění ovzduší. Stejně tak je propagováno používání LPG, jeho dosavadní podíl na energetickém mixu je 0,5 %. Pákistán má velké zásoby uhlí a lignitu odhadovány na 175 miliard tun (Thar coal fields).

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů