Středa, 24. dubna 2024

Vláda odložila návrh na snížení poplatků za čistou elektřinu

Vláda odložila návrh na snížení poplatků za čistou elektřinu

Vláda odložila projednání návrhu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na snížení poplatku za obnovitelné zdroje energie. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání vlády. Podle návrhu by měly průmyslové podniky ve 4. čtvrtletí letošního roku platit méně, než je současných maximálně 495 korun za megawatthodinu.

V říjnu loňského roku ministři schválili, že na podporu elektřiny a tepla půjde tento rok ze státního rozpočtu 15,7 miliardy korun. Podle MPO by při dosavadním vyplácení podpory však byly určité peníze ušetřeny. Přesný objem nevyčerpaných peněz podle informací ČTK v vyčísluje Energetický regulační úřad.

Podle ministerstva je nařízení krokem k nové praxi, která začne platit od začátku roku 2016 v souvislosti s novým energetickým zákonem. Od příštího roku se poplatek za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů nemá platit v ceně elektřiny, ale podle kapacity hlavního jističe odběratelů. MPO slibuje, že díky novému způsobu žádný člověk nezaplatí více, naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ještě ušetří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů