Čtvrtek, 28. března 2024

Jak nejvíce ušetřit v koupelně? Dejte přednost sprchování a pořiďte si perlátor

Koupelna je místem, které má značný vliv na naši spotřebu energií.

Jak nejvíce ušetřit v koupelně? Dejte přednost sprchování a pořiďte si perlátor

Každý den zde průměrná domácnost spotřebuje zhruba 112 litrů vody. Navíc celkem 19 % energie vynaložíme právě na její ohřev. Připravili jsme pro vás osvědčené i méně známé rady, díky nimž snížíte svůj roční účet za energie o tisíce korun.

Místo koupele sprcha a ušetříte až 120 litrů

Češi za jednu koupel spotřebují průměrně až 150 litrů vody, u luxusní rohové vany i 200 litrů. Jak praví známá rada, upřednostnění sprchy místo koupele sníží spotřebu až o 120 litrů. Již méně lidé však vědí, že zásadní vliv na úsporu ve sprše má sprchová hlavice. Starší typy hlavic spotřebují i 20 litrů za minutu. Používáním úsporné hlavice se spotřeba může snížit dokonce na 6 až 8 litrů za minutu, aniž bychom pocítili rozdíl při sprchování. Další možností je aplikace univerzálního sprchového šetřiče vody, díky kterému lze nastavit průtok vody od 6 až do 14 litrů za minutu. ,,Pro maximální úsporu doporučuji používat úsporné sprchové hadice vybavené stop ventilem, které umožňují snadné vypnutí a opětovné zapnutí sprchy během sprchování," říká Roman Kouba ze společnosti E.ON, která vydala příručku Úsporná domácnost.

Zajímavost: Jedna koupel vyjde přibližně na 12 korun, sprcha na 4 koruny.

Při čištění zubů zastavujte vodu

Osvědčeným pomocníkem při úspoře v koupelně je právě perlátor, který lze snadno našroubovat na vodovodní baterii. ,,Perlátor míchá vodu se vzduchem. Proud vytékané vody tak získá na objemu, přičemž se spotřeba vody razantně sníží až o polovinu," vysvětluje Roman Kouba. Dalším aspektem, který je důležité brát v potaz, je pravidelné kontrolování vodovodní baterie. V případě, že kohoutková voda samovolně odtéká, promrháme přibližně 90 litrů vody týdně. Doporučujeme také vyměnit kohoutkovou baterii za pákovou, spotřeba vody se sníží až o 30 %.

Zásadní chybou, které se Češi též často dopouštějí, je čištění zubů při puštěné vodě. ,,Pokud necháme téct vodu po celou dobu, což jsou v průměru 2 minuty, vyteče až 20 litrů vody. Jestliže si čistíme zuby třikrát denně, roční náklady se mohou vyšplhat přibližně na 1 700 korun," nastiňuje Kouba. Proto se obecně doporučuje zastavovat vodu při ústní hygieně. Dobrým tipem pro úsporu je používat při čištění zubů kelímek, u kterého spotřebujeme pouze okolo 2 decilitrů vody.

Zajímavost: Například při 10 kapkách teplé vody za minutu proteče umyvadlem přibližně 40 litrů vody za týden, což je ztráta 3 kWh energie. Na vodném a stočném bychom za rok platili zbytečně za 2 krychlové metry vody.

Tlačítkem na poloviční splachování snížíte spotřebu vody z 10 na 3 litry

Druhým místem, kde se spotřebuje nejvíce energie v koupelně, je toaleta. Na jedno spláchnutí plné nádržky se spotřeba vody vyšplhá i na 10 litrů. V případě, že toaleta navíc protéká, za den spotřeba vody dosáhne na více než 150 litrů. V tomto případě je nutné vyměnit těsnění. Pokud v domácnosti žije více mužů, je vhodné zvážit i investici do pisoáru. Spotřeba na jedno spláchnutí je ve finále mnohem nižší. ,,Osvědčenou úspornou pomůckou je automatický WC stop, který se umístí přímo do nádržky. Další možností, jak uspořit, je nádržka s dvojitým nebo trojitým nastavením splachování. Úspora na jedno spláchnutí je přibližně 7 litrů vody," uzavírá Kouba ze společnosti E.ON.

Zajímavost: Při 7 návštěvách toalety denně se spotřebuje i 70 litrů vody na osobu, tedy asi 5,50 korun. Ročně i více než 1 900 korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů