Pátek, 29. března 2024

Firmy rychle pracují na nesplněných energetických auditech

Státní inspektoři odloží kontroly jen po první část roku 2016...

Firmy rychle pracují na nesplněných energetických auditech

Více jak tři čtvrtě velkých firem nestihly provést povinný energetický audit, který jim k 5. prosinci 2015 uložila novela zákona o hospodaření energií. Většina společností se nevydala ani alternativní cestou, tedy certifikací dle normy ISO 50001. Státní energetická inspekce (SEI) nad tím dosud přivírá oči, příměří však potrvá jen na určitou dobu. Po vypršení lhůty hrozí podnikům milionové sankce. Upozorňuje na to Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Zájem podniků o certifikáty ISO v lednu vzrostl o 50 procent

,,Firmy začínají chápat, že benevolentní přístup SEI nebude trvat věčně, z kraje roku evidujeme padesátiprocentní nárůst zájmu o certifikáty ISO 50001, což je oproti loňskému prosinci razantní obrat. Vlastně se není čemu divit, pokud se chtějí vyhnout sankcím, mají v lednu nejvyšší čas, jak zákonné požadavky do poloviny roku stihnout," říká Jakub Kejval z Bureau Veritas. ,,Příměří mezi inspektory a soukromým sektorem se mi do té doby jeví jako rozumné," dodává.

Inspektoři kontroly odloží, na podněty ale musí reagovat

Novela zákona o hospodaření energií nabyla účinnosti 1. července 2015. Státní energetická inspekce připouští, že firmy nemusely mít na splnění předmětné povinnosti do 5. prosince loňského roku dostatek času. Rovněž kapacita osob oprávněných zpracovávat energetický audit byla omezená. ,,Z těchto důvodů jsme se rozhodli, že v první části letošního roku nebudeme zahajovat kontroly z vlastní iniciativy. Pokud však obdržíme podnět ke kontrole, budeme vyžadovat doložení plnění zákonných povinností, tedy předložení energetického auditu. V případě, že jej firma nepředloží, ale prokáže alespoň započetí prací na tomto auditu, může SEI vzít tato zjištění při kontrole v potaz," informuje ředitelka odboru kontroly Státní energetické inspekce Marcela Juračková.

Miniaturní pobočky zahraniční firem nervózně čekají na novou vyhlášku

Zásadní posun v problematice hospodaření energií přinese novela vyhlášky o energetickém auditu a energetickém posudku, na které nyní pracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. ,,Nový předpis nervózně očekávají zejména nevýrobní společnosti působící v pronajatých prostorech. Zajímá rovněž firmy, které mají v Česku jen pár zaměstnanců a nízkou spotřebu energií, ale kvůli propojenosti se zahraniční matkou formálně odpovídají definici ,,velkého podniku." Povinnost provést energetický audit či si zajistit certifikát ISO odporuje v těchto případech zdravému rozumu, doufejme, že nová vyhláška toto ošetří," uzavírá za Bureau Veritas Simon Palupčík, ředitel Divize periodických inspekcí.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 150 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Přes 66 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení včetně outsourcingu BOZP (PO) a životního prostředí, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, inspekce zemědělských komodit, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných činností poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.:

Certifikace systémů managementu:
ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, ISO 50001, FSSC, ISO/IEC 27001, EMAS, ISO/TS 16949, HACCP, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP atd.

Certifikace produktů:
FSC C-o-C, PEFC C-o-C, EZ (ekologické zemědělství)

Verifikace:
GHG

Inspekce:
ISO 17020 - bezpečnost provozovaných výtahů, inspekce zemědělských a potravinářských komodit

Více na www.bureauveritas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů