Pátek, 29. března 2024

Třetina žádostí o kotlíkové dotace na Plzeňsku je na čerpadla

 Třetina žádostí o kotlíkové dotace na Plzeňsku je na čerpadla

Zhruba třetina lidí, kteří v Plzeňském kraji podali žádost v první vlně kotlíkových dotací, chce příspěvek na tepelná čerpadla, nejmenší zájem mají žadatelé o kotle výhradně na biomasu. Krajští radní už ve dvou vlnách schválili 1104 z 1531 podaných žádostí. Poslední balík žádostí posoudí na květnovém jednání rady. Zřejmě od poloviny září by mohlo hejtmanství vyhlásit druhé kolo podávání žádostí, řekl dnes novinářům vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal.

"Skladba požadavků jednotlivých občanů nás poměrně těší, protože jde o ty nejvíce ekologické kotle, které tam mohou být," řekl. Radní zatím schválili žádosti za asi 110 milionů korun, v první výzvě lidé žádali o dotace za celkem 162 milionů korun. Asi 200 žadatelů, kteří podali elektronickou žádost, nedoplnilo náležitosti. Nevyčerpané peníze z prvního kola se přesunou do podzimní výzvy. Plzeňský kraj má k dispozici celkem 231 milionů Kč. Další dvě stejně velké dotace by měly ještě následovat.

Krajský úřad už podle Plíhala posílá první smlouvy k podpisu, žadatelé pak mají půl roku na vyúčtování. Pokud stihnou výměnu kotlů rychle, mohou peníze dostat třeba za dva tři měsíce, řekl.

O peníze na tepelná čerpadla žádalo 32 procent žadatelů. Na tepelná čerpadla lze získat nejvyšší dotaci až 80 procent nákladů, pokud je dům ve vyjmenovaných oblastech s vyšším znečištěním, lze získat ještě o pět procentních bodů podpory více. Příspěvek na kombinovaný kotel na uhlí a biomasu chtělo 29 procent žadatelů, 16 procent lidí chce výhradně kotel na uhlí, nejmenší zájem mají o kotel výhradně na biomasu, ty chce 11 procent žadatelů.

Celkem je v Plzeňském kraji asi 40.000 lokálních topenišť na tuhá paliva, které by si lidé měli i kvůli nové legislativě vyměnit. Za pět let fungování celostátního programu by to mohlo být až 5000 starých kotlů.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů