Pátek, 29. března 2024

V Mikulčicích znečistila vodu nebezpečná látka, obec má jiný zdroj

 V Mikulčicích znečistila vodu nebezpečná látka, obec má jiný zdroj

Vodu v Mikulčicích na Hodonínsku znečistila látka trichlorethen, která je zdraví nebezpečná a používá se do rozpouštědel. Obec nemůže vodu používat, řekl dnes ČTK starosta Jan Vlašic (KDU-ČSL). Podle něj mají Mikulčice náhradní zdroj, protože se mohou připojit na vodovod Podluží. Voda je však dražší. Česká inspekce životního prostředí hledá zdroj kontaminace. Na případ upozornila Česká televize.

Starosta uvedl, že obec odhalila znečištění v březnu při pravidelném rozboru vody ve vodovodním řadu. Poté se provedlo ještě několik dalších testů, které přítomnost nebezpečné chemikálie potvrdily. Ve vodě byl zhruba dvojnásobek povoleného množství. "Největší množství bylo přímo u vrtu, který je hluboký přes 200 metrů," uvedl Vlašic.

Podle něj obec vodu nepoužívá a spolu s hygieniky učinila všechna potřebná opatření. "Zastavili jsme přívod surové vody a její zpracování. Měli jsme možnost připojit se na vodovod Podluží. Akorát budeme muset řešit rozdíl v ceně. Dříve lidé platili okolo dvaceti korun za kubík, nyní se budeme bavit o ceně asi 27 korun za kubík," řekl Vlašic.

Zatím neví, co bude se znečištěným vrtem a vodovodním řadem. "Všechno řeší Česká inspekce životního prostředí, která zjišťuje zdroj kontaminace. Není to přírodní věc, ale látka, která se používá na lepidla nebo odmašťování. Odněkud se tam musela dostat," řekl Vlašic.

Mikulčice se nacházejí necelých deset kilometrů jihozápadně od Hodonína, žije v nich kolem 2000 obyvatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů