Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Zlínském kraji třídí odpad nejlíp U.Hradiště či Luhačovice

 Ve Zlínském kraji třídí odpad nejlíp U.Hradiště či Luhačovice

Papír, sklo, plasty a nápojové kartony třídí ve Zlínském kraji nejlépe obyvatelé Uherského Hradiště, Luhačovic, Rymic a Haluzic. Obce a města zvítězily v jednotlivých kategoriích soutěže O keramickou popelnici, jejich zástupci dnes převzali ocenění v prostorách Zvonice Soláň. Soutěž se v kraji konala desátým rokem. Množství vytříděného odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele kraje každoročně roste, sdělila dnes ČTK Pavla Bendová ze společnosti EKO-KOM.

"V roce 2015 připadlo na jednoho obyvatele Zlínského kraje v průměru 40,9 kilogramu papíru, plastu, skla a nápojových kartonů. Z toho bylo zhruba 20 kilogramů vytříděného papíru, více než deset kilogramu plastu, 10,5 kilogramu skla a 0,3 kilogramu nápojových kartonů," uvedla Bendová. Kraj je podle ní pod celostátním průměrem, který loni činil 42,3 kilogramu. Dlouhodobě však množství využitelných složek odpadu z domácností v kraji roste. Například před 11 lety obyvatel kraje vytřídil průměrně 24 kilogramů papíru, plastů, skla a nápojového kartonu, předloni to bylo 38 kilogramů.

Luhačovice a Rymice v soutěži uspěly již dříve. "Na čistotě města si dlouhodobě zakládáme, poděkování patří především našim občanům. Velmi nás těší zejména skutečnost, že jsme dokázali uspět už popáté za sebou," uvedl místostarosta Luhačovic Radomil Kop.

"Jubilejní ročník oblíbeného klání je nejen dobrým důvodem k rekapitulaci, ale také k několika změnám. Kvůli spravedlivějšímu hodnocení byly letos obce nově rozděleny do čtyř namísto dosavadních tří velikostních kategorií. Poprvé se také výsledky vyhlašují za celý kalendářní rok," uvedl hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM).

Uherské Hradiště uspělo v kategorii měst nad 15.000 obyvatel, Luhačovice zvítězily mezi obcemi od 1501 do 15.000 obyvatel, Rymice v kategorii obcí do 1500 obyvatel a Haluzice mezi malými obcemi s maximálně 500 obyvateli.

V kraji je nyní přes 13.600 barevných kontejnerů, což je o 100 procent více než před deseti lety. Nejvíce je nádob na plasty a sklo. Jedno stanoviště nádob na separovaný sběr připadá na 150 obyvatel.

Oceněny byly také obce za třídění vysloužilých elektrozařízení, uspěly Luhačovice, Střílky, Valašské Meziříčí, Staré Město a Vlachova Lhota.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů