Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vládní podpora do sanací po těžbě uranu, ne do otevírání nových dolů

Vládní podpora do sanací po těžbě uranu, ne do otevírání nových dolů

Premiér vlády Bohuslav Sobotka po dvou letech opět navštívil státní podnik DIAMO v Dolní Rožínce. Otevření nového uranového dolu u Brzkova na Vysočině, které tv březnu 2014 podpořil jako řešení zaměstnanosti pro horníky z oblasti Bystřicka, se ukázalo ekonomicky nesmyslné. Nesouhlasí s ním ani starostové a občané Brzkova, Věžnice, Přibyslavi či Polné. V prosinci 2014 vláda přesto odsouhlasila kroky k přípravě těžby zdejších nevelkých uranových ložisek uranu [1]. Diamo již požádalo o rozšíření chráněného území ložiskového území, které by omezilo práva dotčených obcí.
Vládní podpora místo toho musí směřovat do proměny dlouholetou těžbou poznamenaného regionu - nových pracovních příležitostí na Bystřicku, zkvalitnění dopravní obslužnosti a do vyčištění následků po těžbě a zpracování uranu. Zvláště velkým a nákladným problémem bude sanace dvou odkališť KI a KII, v nichž na ploše větší než 90 ha leží 15,5 milionu tun radioaktivního rmutu. Konkrétní plán na jejich zabezpečení však zatím předložen nebyl.
Už i ministr průmyslu Jan Mládek zjistil, že těžba uranu u Brzkova by byla ekonomickým propadákem [2] a ztotožnil se tak s argumentací spolků [3]. Investice více než 2 miliard korun do otevření nového dolu by následně znamenala produkci cenově nekonkurenceschopného uranu bez valného efektu v naší energetické nezávislosti. Navíc by problém sanace dnešních odkališť a úpravny uranové rudy jen odložila o dvě desítky let.
Edvard Sequens z Cally řekl: ,,Rozhodnutí vlády o přípravě těžby u Brzkova by měli ministři bezodkladně přehodnotit, žádost o rozšíření chráněného ložiskového území nechat stáhnout a namísto toho připraveit plán na urychlenou sanaci odkališť a dalších pozůstatků těžby."

Další informace může poskytnout:
Ing. Edvard Sequens, Calla, tel.: 602 282 399, e-mail: edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů