Čtvrtek, 28. března 2024

Majitelé nechali své lesní pozemky zavézt výkopovou zeminou. Dostali tři pokuty v celkové výši 900 tisíc korun

Majitelé nechali své lesní pozemky zavézt výkopovou zeminou. Dostali tři pokuty v celkové výši 900 tisíc korun

Tři pokuty, každou ve výši 300 tisíc korun, uložili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Praze třem majitelům lesních pozemků v katastru obce Týnec nad Labem za to, že na ně nechali nelegálně uložit velké množství výkopové zeminy. Tím porušili lesní zákon.

,,Spoluvlastníci pozemků Hynek, Robert a Oldřich Motlové nechali zavést celkem 950 metrů čtverečních lesních pozemků. Mocnost navezené vrstvy výkopové zeminy se pohybovala v rozmezí od půl metru do dvou metrů. Každý ze spolumajitelů pozemků dostal pokutu 300 tisíc korun," popsal případ Robin Náse, zástupce ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha.

Kvůli této nelegální navážce se navíc zvedla hladina navazující vodní plochy, která poté zaplavila část lesního pozemku. Tím došlo k výraznému ovlivnění vodního režimu v lesích. ,,Výkopová zemina bez humusové složky a dalších důležitých látek není s to poskytovat podmínky pro pěstování lesních dřevin. Stejně tak toho není a nebude schopna ani zaplavená půda," popsal Náse následky nelegálního počínání majitelů lesních pozemků.

Motlové.jpg

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů