Pátek, 29. března 2024

Na Blízkém východě přibývá kvůli válkám písečných bouří

 Na Blízkém východě přibývá kvůli válkám písečných bouří

V blízkovýchodních zemích přibývá písečných a prašných bouří. Oznámili to odborníci OSN, podle kterých je nejvíce zasažen Írán a Kuvajt. Důvodem je nejen oteplování, ale také ozbrojené konflikty, kvůli nimž se špatně hospodaří s vodou a půdou. Písečné bouře se navíc začaly objevovat v oblastech, kde se dosud nevyskytovaly, například ve Střední Asii.

Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) předpovídá, že do deseti let bude například Irák čelit až 300 písečným nebo prašným bouřím ročně. Nyní je jich tam za rok v průměru 120.

"Na Blízkém východě v posledních 15 letech přibylo písečných bouří a zvýšila se i jejich síla. Jedním z hlavních zdrojů je Irák, kde se kvůli výstavbě přehrad snižuje průtok vod tamními řekami. Zmizely mokřady a vysychají jezera, a to nejen v Iráku, ale i v Íránu. Sedimenty, které na místě zůstávají, jsou významným zdrojem prachu," sdělil meteorolog Enric Terradellas se Světové meteorologické organizace (WMO).

Podle íránského ministerstva zdravotnictví jsou písečným bouřím vystaveni obyvatelé 14 íránských provincií. "Tady je tak prašný vzduch, že jsem začal mít dýchací problémy. Běžně trpím kašlem, musím mít neustále zavřená okna a je třeba mít neustále puštěnou klimatizaci," řekl stanici BBC muž jménem Džasím z Ahvázu na jihozápadě Íránu.

Kromě Iráku se za zdroj prachu považuje také Sýrie. "Lidé v tamních zemědělských oblastech neobdělávají pozemky, protože jsou buď na útěku, nebo bojují. Myslím si, že bývalá pole teď podléhají erozi," řekl Nick Middleton z Oxfordské univerzity.

Problémy má i Střední Asie. "Aralské jezero vysychá a problémy s prachem narůstají v Kazachstánu a Mongolsku," řekl Alexander Baklanov z WMO. Písečné bouře, které vznikají v Mongolsku v poušti Gobi, přenášejí prach do Číny, na Korejský poloostrov i do Japonska.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že prachové bouře zhoršující kvalitu vzduchu se podílejí ročně na smrti až sedmi milionů lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů