Sobota, 20. dubna 2024

Soud zrušil povolení teplárny u Krumlova, provozovatel se odvolá

 Soud zrušil povolení teplárny u Krumlova, provozovatel se odvolá

Osud teplárny a elektrárny v Domoradicích na Českokrumlovsku, která čelí protestům lidí z okolí, je nejistý. Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil rozhodnutí stavebního úřadu v Českém Krumlově o prodloužení doby jejího zkušebního provozu. Společnost Carthamus, která teplárnu provozuje, se odvolá. ČTK to dnes řekla starostka nedaleké obce Přísečná Růžena Podskalská. Teplárna zásobuje teplem a teplou vodou asi 4000 lidí v Českém Krumlově a firmy v průmyslové zóně v Domoradicích.

"Jsme rádi, že nám soud dal konečně zapravdu a zkušební provoz zrušil. Negativní vlivy na obyvatele naší obce byly od doby spuštění celého provozu elektrárny neúnosné," uvedla Podskalská. Přísečná leží necelé dva kilometry od Domoradic.

Stavební úřad podle Podskalské na opakované argumenty a podněty neslyšel. "Proto nám nezbylo, než se obrátit na soud. Veškeré negativní projevy provozu jsou způsobovány právě provozováním nepovolených staveb a způsobem dopravy paliva," dodala starostka Přísečné.

Společnost Carthamus se chce odvolat. "Učiníme v této věci příslušné právní kroky tak, jak nás k tomu opravňuje právní řád České republiky," uvedl vedoucí kanceláře Carthamus Zbyněk Škodáček. "V loňském roce jsme výrazně snížili emise škodlivin. Letošní únorové autorizované měření specializovanou firmou dokázalo, že teplárna emisní limity nejen plně dodržuje, ale koncentrace znečišťujících látek jsou hluboko pod stanovenými emisními limity," dodal.

Původní povolení zkušebního provozu bylo stavebním úřadem vydáno na konci roku 2012 na dva roky, ke konci roku 2014 bylo o další dva roky prodlouženo. Úřad tak rozhodl navzdory tomu, že inspekce životního prostředí našla v projektu závažné nedostatky. Teď soud rozhodnutí zrušil. Dohady kolem provozu gradují od roku 2012, kdy firma kotle na dřevo spustila.

Lidé z okolí si na teplárnu a elektrárnu na biomasu stěžují od jejího zřízení. Proti provozu zařízení vznikla petice se 750 podpisy. Pražská firma koupila v obci starou teplárnu na uhlí a s pomocí evropských dotací ji před lety začala přestavovat na biomasu, která pohání i generátor na výrobu elektřiny. Energoblok za půl miliardy korun využívá vodu z podzemních vrtů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů