Čtvrtek, 28. března 2024

Brazílie stopla obří energetický projekt

Brazílie stopla obří energetický projekt

Brazilská vláda zrušila plánovanou výstavbu rozsáhlého vodního díla S?oLuiz do Tapajós v oblasti Amazonie. Jeho součástí měla být druhá největší hydroelektrárna s celkovým instalovaným výkonem 8040 megawattů - hned po komplexu Belo Monte. Rozhodnutí padlo přes silný odpor energetického koncernu Eletrobras, který o povolení k výstavbě usiloval od roku 2009.

"Obrovská přehrada na řece Tapajós je úplně zbytečná. Zásobování elektřinou můžeme bez problémů zabezpečit díky větrným a menším vodním elektrárnám," tvrdí ministr životního prostředí José SarneyFilho. Zásobování země energiemi je přitom v Brazílii citlivé téma i proto, že jsou dosud v živé paměti rozsáhlé blackouty z let 1999, kdy zůstalo bez elektřiny téměř sto miliónů lidí a 2012 (57 miliónů). Proti energetickému megaprojetku v hodnotě odpovídající zhruba devíti miliardám eur je také prezident Michel Temer, zkušený pětasedmdesátiletý politik, který se během nedávných letních olympijských her v Rio de Janiero předváděl před světem jako zapálený ochránce životního prostředí. Stavbě S?oLuiz do Tapajós byla naproti tomu nakloněna levicová prezidentka DilmaRousseffová, která ale byla řadu měsíců fakticky odstavena od moci, protože čelila ústavní žalobě z porušení "zákona o rozpočtové odpovědnosti". Její sesazení letos v dubnu schválila Poslanecká sněmovna a na konci srpna je potvrdil i brazilský Senát (horní komora parlamentu).

Spotřeba primární energie v Brazílii v období 2005 - 2015 stoupla zhruba o dvě pětiny na 293 milionů tun ropného ekvivalentu. Brazílie je v energetice skoro ze dvou třetin závislá na ropě (47%) a plynu (12,5%). V roce 2006 byly u brazilského pobřeží v tzv. pré-salu objeveny obrovské zásoby těchto dvou surovin, díky čemuž by se země mohla stát jedním z jejich největších producentů na světě. Problém je, že se nacházejí ve velké hloubce (až 7000 metrů), což představuje technologickou, ale i investiční výzvu. Odhaduje se, že investice do těžby z pré-salu mohou do r. 2020 dosáhnout až 400 mld. USD a bude potřeba cca ještě 10 let, než těžba dosáhne požadovaného komerčního měřítka. Vodní energetika se na brazilské výrobě elektřiny podílí 28%, na další obnovitelné zdroje připadá 5,5 procenta. Podíl jádra je nepatrný (kolem tří procent).

Primární spotřeba energie v Brazílii (rok 2015, v přepočtu na ropu, milionů tun)

Ropa

137,3

Vodní zdroje

81,7

Zemní plyn

36,8

Uhlí

17,4

Obnovitelné zdroje (bez vodních)

16,3

Jádro

3,3

Celkem

292,8

Zdroj: BP (StatisticalReview, 2016)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů