Pátek, 29. března 2024

Výstava fotografií přibližuje odlehlý svět gruzínské Svanetie ohrožený výstavbou vodní elektrárny

Výstava fotografií přibližuje odlehlý svět gruzínské Svanetie ohrožený výstavbou vodní elektrárny

Výstava fotografií ,,Svanetie - život nad mraky, život pod hrází" přibližuje svět horské oblasti v severní Gruzii. Španělská fotografka Rosa Vroom nahlíží do života odlehlých vesnic, jejichž tradiční chod ohrožuje plánovaná výstavbu vodní elektrárny. Výstavu můžete navštívit do konce října 2016 v Klubu cestovatelů (Karavanseraj), Masarykovo nábřeží 239/22 v Praze 1.

řeka

,,Gruzínská vláda uvažuje, že by na území přibližně velkém jako Pardubický kraj nechala vybudovat až 35 nových vodních elektráren. Některé přehrady by vysídlily celé vesnice, zatopily pastviny a pole a nenávratně změnily životní styl Svanů a přírodu v horských údolích," vysvětluje Klára Sikorová z organizace CEE Bankewatch Network.

Vystavené fotografie byly pořízeny ve vesnicích Khaishi, Chuberi a Nakra v červnu 2016. Právě tyto vesnice jsou ohroženy plánovanou vodní elektrárnou na řece Nenskra. Tu má přehradit 135 metrů vysoká hráz, která vytvoří nádrž o velikosti čtyř kilometrů čtverečních. Další voda do nádrže by měla proudit 12 kilometrů dlouhým tunelem z řeky Nakra, která má zvýšit celkový výkon elektrárny na 280 MW.

Vodní dílo za zhruba jednu miliardu USD chce vybudovat konsorcium firem Korea Water Resources Corporation a gruzínského státního fondu JSC Partnership Fund. Stavba se ale neobejde bez prostředků mezinárodních finančních institucí: Evropské banky pro rozvoj a rekonstrukci, Asijské rozvojové banky a Evropské investiční banky.

,,Zdejším lidem obří vodní díla nepomohou, řešení vidíme v lokální obnovitelné energii, rozvoji venkova a hlavně turismu. Elektrárna Svanům dlouhodobou práci nepřinesou, zatímco z horské turistiky může prosperovat celá Svanetie," dodává Klára Sikorová.

Svanetie je světem kavkazských štítů, divoké přírody a původních obyvatel - Svanů. Ti dodnes obývají původní středověké vesnice s věžovými domy a žijí z půdy, která se dědí z otce na syna a ve většině případů není její vlastnictví oficiálně registrováno. Díky nádherné horské krajině a jedinečnému kulturnímu dědictví byla část Svanetie vyhlášena památkou UNESCO.

Rosa Vroom (*1994, Španělsko) fotografka a novinářka na volné noze. Vystudovala žurnalistiku, fotografii a video tvorbu na školách v Seville, Amsterdamu a Barceloně. Vytvořila série fotografií a videoreportáží z Paraguaye, Nepálu a Bulharska, kde dlouhodobě žije. Rosa spolupracuje s neziskovými organizacemi zaměřenými na ochranu lidských práv a životního prostředí. Více informací: rosavroom.com

Výstavu uspořádala koalice neziskových organizací CEE Bankwatch Network (ČR), Green Alternative (Gruzie) a Balkani Wildlife Society (Bulharsko), která se snaží přispět k zachování přírodního a kulturního dědictví Svanetie. Koalice se věnují energetice a dopadům vodních elektráren na životní prostřední a život místních obyvatel. Vesnicím dotčeným plánovanou výstavbou pomáhá oslovovat mezinárodní finanční instituce, bez jejichž půjček by projekty byly jen těžko realizovatelné.

Další zdroje informací:

bankwatch.org

http:// wearesvaneti.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů