Úterý, 19. března 2024

Zelená energie na Tchaj-wanu: příležitosti pro české firmy

Zelená energie na Tchaj-wanu: příležitosti pro české firmy

České firmy mají příležitost prosadit se na tchajwanském trhu až v pěti inovativních sektorech, které jsou vyhlášeny tchajwanskou vládu za prioritní. Jedná se zejména o zelenou energii, biotechnologie či chytré strojírenství. Tchajwanská vláda je nakloněna vstupu zahraničních firem na místní trh v rámci komplexního revitalizačního programu své ekonomiky.

Budování technologického parku zelené energie tak může být jen začátek úspěšného působení českých firem. Tchajwanská vláda schválila před pár dny plán na vybudování technologického parku zaměřeného na rozvoj zelené energie v oblasti Shalun v jižní části Tchaj-wanu. Odvětví obnovitelných zdrojů energie a inovativní vývoj je silně podporován místní vládou. Právě toto odvětví má přispět k budoucímu růstu tchajwanské ekonomiky v následujících letech.

Technologický park zelené energie bude postaven v blízkosti vlakového nádraží Tainan Taiwan High Speed. Odhaduje se, že náklady na výstavbu technologického parku, o velikosti 22,3 hektarů, dosáhnou 331,6 mil. USD. V technologickém parku se bude nacházet centrum pro vědu a výzkum v oblasti obnovitelných zdrojů energie, výstavní a konferenční prostory včetně nového areálu fakulty fotoniky Vysoké školy Tainan National Chiao Tung. Hlavní směr činností technologického parku bude zaměřen na rozvoj solární energie, biomasy a technologií pro mořské větrné elektrárny; zásobníky energie např. lithiové baterie či palivové články; a technologie na úsporu energie pro vozidla s elektrickým pohonem.

Tento projekt tvoří klíčovou součást vládní strategie ,,5 + 2 inovativní průmyslové oblasti", což je komplexní ekonomický revitalizační program zaměřený na vznikající a rychle rostoucí sektory. Cílem této strategie je zvýšit průmyslovou konkurenceschopnost a zvýšit firemní zisky a zároveň navýšit mzdy vč. stimulace zaměstnanosti. Ve zkratce, Tchaj-wan usiluje o modernizaci a transformaci své ekonomiky. Další oblasti, které k tomu mají přispět jsou biotechnologie, chytré strojírenství, národní obrana a vznik ,,Asijského silikonového údolí".

Pro české firmy je na Tchaj-wanu prostor pro spolupráci právě v těchto pěti inovativních sektorech. Co se týče zapojení českých firem do projektu technologického parku, bude zde příležitost například pro dodávky kogeneračních jednotek, vodíku a palivových článků, dále pak v dodávkách energie v rámci konceptu ,,smart metering"; (chytré měření) nebo v dodávkách kompletních technologických zařízení pro větrné elektrárny. V neposlední řadě bude možné navázat spolupráci v rámci vědy a výzkumu i v rámci vysokých škol.

Informace poskytnuta Českou ekonomickou a kulturní kanceláří v Tchaj-peji (Tchaj-wan). Autorka: Eva Pigová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů