Úterý, 19. března 2024

Vyplatí se solární ohřev vody?

Někteří dodavatelé dřevostaveb nabízí solární ohřev vody již v základní výbavě domu, ale většinou si za něj musíte připlatit.

Vyplatí se solární ohřev vody?

V tomto článku si proto rozebereme faktory, které byste měli zohlednit, když budete nad pořízením solárního ohřevu vody uvažovat. Nejde jen to, kolik solární ohřev vody stojí a kolik Vám ročně ušetří finančních prostředků, ale i to, co všechno s sebou přináší a na co je potřeba myslet.
Zdroj: www.drevostavitel.cz

Slunce je zdarma

Sluneční záření je zatím zdarma, a pokud na něj stát nevymyslí nějakou geniální kličku zdanění, tak doufejme, že dlouho zdarma zůstane. Tak proč jej nevyužít. Sluneční kolektory sice zdarma nejsou, ale jejich ceny si můžete porovnat zde.

Princip solárního ohřevu vody

Solární ohřev vody funguje na velmi jednoduchém principu a jak to tak bývá, tak čím jednodušší, tím lepší. Základem je černá deska, na které je spirálovitě vedeno potrubí, které obsahuje kapalinu, která se o černou desku ohřívá (existují i varianty, kdy je samotné potrubí natřeno na černo a deska se nepoužívá). Kapalina cirkuluje v jednom okruhu a v jednom místě je tento ohřívaný okruh ochlazen o vodu, kterou tímto ohříváme. Jedná se prakticky o opačný princip chladiče v autě.


TIP: Řešíte topení ve Vašem domě a nevíte, která firma zvládne naplnit Vaše požadavky?

Zkuste našeho inteligentního Pomocníka, který zná české topenářské firmy a ví co která umí - vyzkoušet pomocníka.

Na rozdíl od fotovoltaických panelů mají kolektory na solární ohřev vody podstatně vyšší účinnost, protože se nejedná o složitou přeměnu energie, ale o předávání tepla. Nejvyššího výkonu solárů dosáhnete, když je nainstalujete ve sklonu 45-50°.

Cena za solární ohřev vody

Zde záleží především na velikosti systému, který budete instalovat. Systém se skládá ze solárních kolektorů, zásobníku ohřívané vody, čerpadla, expanzní nádoby, potrubí a příslušenství k jeho montáži. Cena celého systému se odvíjí především od velikosti plochy solárních kolektorů a s tím související velikosti zásobníku. Zde platí jednoduchá závislost: čím větší plocha solárního kolektoru, tím je třeba většího zásobníku, aby měl systém jako celek smysl.

Pro běžnou domácnost se čtyřmi lidmi se volí velikost kolektorů od 4-6 m? a velikost zásobníku 250-400 l. Zde je dobré přihlédnout ke zvykům rodiny, zda se její členové převážně sprchují, nebo jestli spíše ocení horkou koupel ve vaně. Podle velikosti systému lze celý set i s montáží a zabudováním do domu pořídit v rozmezí 70 - 120 tisíc.

Na to je třeba při pořízení solárního systému myslet

Zásobník na vodu o objemu 400 l již není žádný drobeček a je potřeba na něj myslet již při projektování domu, aby jej bylo možné vůbec někam v domě umístit. Některé zásobníky je možné přímo dohřívat v období, kdy mají solární kolektory malý výkon. Zde je na zvážení, zda přes zimu, kdy má ohřev vody ze slunce velmi malý výkon, nepoužít klasický bojler s menším objemem, případně využít ohřevu vody přímo z kotle. Přece jen ohřívat 400 l bojler není úplně efektivní.

Návratnost investice do solárního ohřevu vody

Dejte si velký pozor na přehnaně optimistické prognózy některých prodejců solárových setů. Zejména u investic není dobré používat kupecké počty, které jsou na první pohled jednoduché, ale jsou velmi zavádějící. Pokud například zaplatíte za solární systém 100 tisíc a každý rok ušetříte 10 tisíc, pak by se na první pohled mohlo zdát, že návratnost investice bude 10 let, tak tomu ovšem není.

TIP: Podrobný návod, jak vypočítat návratnost investice jsme provedli v tomto článku.

Velmi důležitým faktorem, který musíte vzít v úvahu je, zda budete systém financovat společně s domem hypotékou nebo z vlastních zdrojů. V případě, že pomocí hypotéky, nezapomeňte z ušetřených peněz díky slunci odečíst tu částku, kterou zaplatíte díky vyšší hypotéce na úrocích. Dalším aspektem může být i to, že v případě, že byste solární systém neměli, mohli byste mít např. o 2m? menší technickou místnost a tím i celý dům.

Obecně lze aplikovat stejné pravidlo jako u topného systému: Čím více teplé vody ročně spotřebujete, tím bude doba návratnosti kratší.

Jak zjistíte, kolik ročně díky solárům ušetříte?

V průkazu energetické náročnosti budovy byste měli mít uvedený údaj o spotřebě energie na ohřev teplé vody. Pokud máte rádi horké koupele, tak si jej zvyšte alespoň o 25 %. Nyní Vám vyjde údaj např. 12 GJ, ten vydělíte číslem 3,6 a získáte údaj v MWh = 3,3 MWh/rok což je 3333 KWh/rok. Pokud budete mít akumulační tarif, můžete počítat s cenou elektrické energie cca 3 Kč. To vychází na 10 tisíc korun za rok. Solárním ohřevem ušetříte 40-60 % nákladů na ohřev vody v závislosti na lokalitě. Za rok tak tedy v tomto případě ušetříte přibližně 5 tisíc korun. Co se týče ekologického přínosu, tak ten je neoddiskutovatelný a celkovou spotřebu energie v domě podstatnou měrou snížíte.

Rozhodně tedy nelze dobu návratnosti paušalizovat a je dobré znát většinu faktorů, které do výpočtu vstupují. Poté si dejte vše na papír, sečtěte a uvidíte sami, zda se Vám investice vyplatí nebo ne.


Pomohl Vám tento příspěvek? Našli jste v něm, co jste hledali? Sdělte nám svůj názor, budeme za něj rádi.

Autor:

Ing. Petr Novák
redaktor Dřevostavitele

www.drevostavitel.cz

Zdroj: www.drevostavitel.cz


Zdroj: www.drevostavitel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů