Úterý, 19. března 2024

Boj s klimatickými změnami: Nejlépe Francie, nejhůř Saudská Arábie, Česko lepší průměr

24. místo na světě, to není zase tak špatné...

Boj s klimatickými změnami:  Nejlépe Francie, nejhůř Saudská Arábie, Česko lepší průměr



V boji s klimatickými změnami si podle německé nevládní organizace GermanWatch (GW) vede nejlépe Francie. Na opačném konci žebříčku 61 hodnocených zemí, které produkují přibližně 90% světových emisí oxidu uhličitého, je Saudská Arábie. Česko se umístilo na 24. místě, daleko za námi je ale například i ,,zelené" Rakousko, které je 41.

GermanWatch svůj ,,klimatický rating" zveřejnila na nedávné konferenci OSN v marockém Marákkéši. Ani letos, stejně jako loni, nezískala žádná z hodnocených zemí rating ,,velmi dobrý". Ve skupině s hodnocením ,,dobrý" vyšla letos jako nejlepší Francie, která získala 66 ze sta možných bodů,následovaná Švédskem a Británii. Skupinu s hodnocením "dobrý" uzavírá sedmnácté Chorvatsko. Pak je nejpočetnější skupina s ratingem,,průměrný" na čele s Rumunskem, kterou uzavírá 33. Španělsko. Patří do ní také Česko, jemuž patří čtyřiadvacáté místo a rating 59.

Země od 34. po 48. mají rating ,,špatný". Do této kategorie se dostalo například Polsko, evropská uhelná velmoc, které navíc novým zákonem zkomplikovalo výstavbu větrných elektráren. Ale ještě hůř dopadlo Rakousko. Země, všeobecně vnímaná jako ekologicky přívětivá, skončila až jednačtyřicátá.

To popudilo rakouského ministra životního prostředí AndräRuprechtera. "Stalo se už špatnou tradicí, že organizace GermanWatch nás na každé klimatické konferenci hodnotí negativně," uvádí v rozhovoru pro list Kurier. Podle něj je naprosto nesrozumitelné, jak GermanWatch k takovému nelichotivému závěru dospěla. Vždyť lépe dopadlo i Německo (29.), které sice má nejvíce větrných elektráren, ale současně se rozhodlo, že bude do roku 2045 v elektrárnách spalovat hnědé uhlí.

GermanWatch se hájí tím, že její rating se z 80 procent odvíjí od dobře měřitelných indikátorů emisí: jaký je jejich objem, kolik činí v přepočtu na obyvatele a jak se je každý rok daří omezovat. Zbylých 20% ratingového skóre tvoří hodnocení národní klimatické politiky dané země. K ní se pomocí podrobné ankety vyjadřuje kolem 280 expertů z celého světa. Na tuto část hodnocení zřejmě doplatilo nejen Rakousko, ale ještě více Dánsko, které bylo pět let po sobě na špici žebříčku. Letos ale členové expertního panelu usoudili, že nová vláda v Kodani přestala aktivně podporovat dosažení předchozích cílů. A tak se Dánsko, mající nejvyšší instalovaný výkon větrných elektráren v přepočtu na obyvatele, propadlo až na 13. místo.
Žebříček uzavírají země s hodnocením ,,velmi špatný", k nimž GermanWatch řadí například Bělorusko, Estonsko, Rusko, ale také Kanadu či Kazachstán a vůbec jako poslední Saúdskou Arábii s ratingem 25 ze sta možných.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů