Čtvrtek, 28. března 2024

Prezident Zeman podporuje stavbu jezu na Labi v Děčíně

Prezident Zeman podporuje stavbu jezu na Labi v Děčíně

Prezident Miloš Zeman podporuje stavbu jezu v Děčíně, který by měl pomoci zesplavnění dolního toku Labe po celý rok. Vyjádřil se tak ve středu při setkání se zastupiteli a starosty na úvod své návštěvy Ústeckého kraje. Zeman slíbil, že do Ústeckého kraje přijede znovu 17. prosince na otevření úseku dálnice D8, který vede Českým středohořím.

Podle Zemana se o stavbě jezu či jezů na Labi diskutuje už 27 let. Prezident se stejně jako vedení Ústeckého kraje domnívá, že pro kraj a dopravu na Labi je vodní dílo důležité. "Podobně, jako jsem týral ministra dopravy s dostavbou D8, tak se nyní s pomocí dalších zaměřím na podporu toho, aby tento plavební stupeň byl konečně dokončen. Ti, kdo prohlašují, že to ohrožuje bobry, zapomínají, že bobr je v přírodě největší stavitel vodních děl. A my bychom se mu měli svým způsobem přizpůsobit," řekl Zeman.

Prezident řekl, že do Ústeckého kraje přijede letos ještě jednou, 17. prosince na otevření posledního úseku dálnice D8. Z průtahů při dostavbě viní ekologické aktivisty. "Díky aktivitám zelených fanatiků se dokončení této dálnice přes České středohoří neustále prodlužovalo a nevadilo, že kamiony čoudí v serpentinách desetkrát víc, než by čoudily na dálnici," uvedl. Připomněl, že před 16 lety otevíral jako premiér otevíral úsek z Roudnice nad Labem do Lovosic. "Říkal jsem si, že teď už zbývá malý kousek a brzy to bude hotovo," dodal Zeman.

Prezident dnes ještě zamíří do Dubí na Teplicku do společnosti vyrábějící kancelářské potřeby. Program prvního dne zakončí diskusí s obyvateli Krupky. V Ústeckém kraji bude do pátku.

Tereza Malecká

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů