Úterý, 19. března 2024

Plzeňská teplárna bude spalovat spolu s uhlím kaly z čistírny vod

 Plzeňská teplárna bude spalovat spolu s uhlím kaly z čistírny vod

Plzeňská teplárenská bude spalovat spolu s uhlím, dřevní štěpkou, pivovarským mlátem a komunálním odpadem ve spalovně také kaly z městské čistírny odpadních vod. Městská firma Vodárna nejprve za 250 až 300 milionů korun vybuduje u městské teplárny sušičku kalů. Připravuje se zadání dokumentace pro územní rozhodnutí, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

"V souvislosti s novým zákonem o odpadech je jasné, že kaly nepůjdou likvidovat jako doposud. A jediný způsob, který dává smysl z hlediska ekologie i energetického využití, které ale není hlavní, je spalování granulátu z kalu," uvedl. Kaly je nutné nejprve vysušit, potom je lze spálit v teplárně či cementárnách.

Vodárna Plzeň vybuduje sušičku kalů před areálem Plzeňské teplárenské. Takové řešení vyšlo ze studie, která také ukázala, že nejlepší technologií je takzvané fluidní spalování, které v teplárně léta funguje. Radnice i firmy už si obdobnou sušičku prohlédly ve Švýcarsku, kde funguje velmi dobře. "Mají ji tam spolu s čističkou odpadních vod, naproti bydlí lidi a nikdo si nestěžuje," uvedl Šindelář. Podle generálního ředitele teplárny Tomáše Drápely je ve Švýcarsku povinnost kaly energeticky využít, spalují se i v Německu. Plzeň chce na stavbu dotaci od ministerstva životního prostředí.

Studii už schválilo představenstvo obou městských firem. "Pokud Parlament schválí zákon o odpadech s těmi čísly, které tam zatím jsou, tak to celkem vychází, ale není to vůbec výdělečné a návratnost je v desítkách let," řekl Šindelář. Už dnes ale platí Vodárna Plzeň za likvidaci kalů dost peněz. Ročně vyprodukuje až 24.000 tun kalů, z čehož vznikne zhruba 8000 tun granulátu, který by bylo možné spálit v teplárně.

Kaly, pokud se dobře vysuší, mají vysokou výhřevnost, srovnatelnou s hnědým uhlím. Současná legislativa zatím nepodporuje spalování kalů, ale spíše jejich recyklaci a využití na rekultivaci půdy.

Teplárna podle Drápely spaluje také pivovarské mláto, ale zatím v malém množství, tedy několik tisíc tun. "Prazdroj s tím má zatím jiné obchodní plány. Zase jsme připraveni na to, že až začne platit zákon o odpadech, tak možná ta surovina bude klasifikovaná jinak a my jim nabídneme řešení. Je to podobný případ jako kaly," uvedl.

Plzeňská teplárenská dnes vyrábí zhruba 37 procent elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, hlavně z biomasy. Tohoto odpadu z mýtní těžby z lesů zpracuje ročně 250.000 tun a k tomu spálí 500.000 tun uhlí.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů