Úterý, 19. března 2024

Povinné energetické audity pro velké firmy

Nepřehlednou situaci má vyřešit další novela zákona..

Povinné energetické audity pro velké firmy

Přesně před rokem v prosinci měly velké firmy poslední termín pro splnění nové zákonné povinnosti energetických auditů. Novelu zákona o hospodaření energií provázela řada nejasností. Nebylo například zcela zřejmé, koho se nová povinnost týká. Státní energetická inspekce proto dočasně odkládala kontroly. Jaká je situace rok poté? O tom hovoří Jakub Kejval, generální ředitel inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Pouze třetina z povinných firem provedla energetické audity

,,Energetický audit či jeho alternativu, certifikaci systému energetického managementu podle ISO 50001, splnila k dnešnímu dni maximálně třetina z několika tisícovek povinných firem, nicméně přesné statistiky neexistují. Mnoho firem stále netuší, zda se jich povinnost týká, další vyčkávají na změnu legislativy, jiné probudí k činnosti patrně až pokuty za porušení zákona," shrnuje stav Jakub Kejval z Bureau Veritas.

Plány energetické inspekce na rok 2017

Pověřeným kontrolním orgánem je Státní energetická inspekce (SEI), která však dosud kontrolu plnění energetických auditů nezahájila. Místo toho se zaměřila na kontroly průkazů energetické náročnosti budov. V roce 2017 však inspekce s kontrolou energetických auditů začne a za nesplnění povinností může udělit pokutu až do výše 5 milionů korun. Na odborném tematickém semináři Bureau Veritas to sdělil pan Michal Vokáč, ředitel sekce kontroly a správy SEI.

Další chystané legislativní změny z pera ministerstva

Na zmíněném semináři vystoupil rovněž Vladimír Sochor, ředitel odboru energetické účinnosti a úspor ministerstva průmyslu a obchodu a seznámil účastníky s novinkami v energetické legislativě. Připomněl, že dne 26. 9. 2016 byla ve Sbírce listin uveřejněna vyhláška č. 309/2016, kterou se mění vyhláška č. 480/2012 Sb., o energetickém auditu a energetickém posudku. Rovněž uvedl, že ministerstvo pracuje na další novele zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Cílem jsou energeticky úsporná opatření

Smyslem novely zákona o hospodaření energií je v obecném smyslu ukázat podnikatelům možnosti pro energeticky úsporná řešení, která povedou nejen ke snížení výdajů vynakládaných za energie, ale budou rovněž šetrná k životnímu prostředí. Dle analýz Úřadu vlády z konce roku 2014 je energetická náročnost České republiky, v porovnání s evropským průměrem, více než dvakrát vyšší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů