Úterý, 19. března 2024

V Praze zdraží v příštím roce voda, plyn a elektřina nepodraží

V Praze zdraží v příštím roce voda, plyn a elektřina nepodraží

V Praze by se mohla od Nového roku mírně zvýšit cena vody. Pražští radní o tom rozhodnou v úterý. Naopak ceny elektřiny a tepla by se příliš měnit neměly, u plynu možná i zlevní. Vyplývá to z vyjádření společností pro ČTK. Distributoři energií navíc tvrdí, že lidé mohou ušetřit za dodávky využitím speciálních nabídek. Zdražovat nebude ani městská hromadná doprava a svoz odpadu.

Cena vody v metropoli by mohla stoupnout o 2,97 procenta. Pražané by tak platili 87,71 koruny za metr krychlový místo dosavadních 85,18 Kč. Zdražení vodného a stočného mělo vedení Prahy projednat tento týden, kvůli nepřítomnosti radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) ale projednání odložili o týden. Podle návrhu, který má ČTK k dispozici, by měli lidé zaplatit na vodném 48,74 koruny za metr krychlový a na stočném 38,97 Kč za metr krychlový. Cena vody by se tak zvýšila asi o dvě koruny a stočného o zhruba 50 haléřů.

Mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec ČTK řekl, že cena elektřiny v základních tarifech společnosti zůstane příští rok stejná jako letos. "Platí ale, že více než polovina zákazníků má nějaké akční tarify, které jsou proti standardním výhodnější už nějaký čas," podotkl.

Pražská plynárenská slibuje, že odběratelům cenu plynu v roce 2017 sníží. "Konkrétnější informace budeme komunikovat začátkem roku. U plynu i elektřiny pracujeme na nových produktech, které zákazníkům přinesou zajímavou úsporu oproti současným cenám," uvedl mluvčí firmy Miroslav Vránek. Energetický regulační úřad, který stanovuje asi pětinu ceny plynu a polovinu ceny elektřiny, v listopadu uvedl, že lidé by měli příští rok ušetřit za plyn v průměru tři až pět procent.

Největší dodavatel tepla v metropoli, Pražská teplárenská (PTAS), která dodává teplo více než 220.000 odběratelům, očekává stagnaci cen. "Průměrná cena tepla se prakticky nemění pro domácnosti, které jsou zásobovány z plynových zdrojů (Holešovice, Lhotka-Libuš). Odběratelům v ostatních lokalitách, které jsou zásobovány zejména uhelnými zdroji, se průměrná cena zvyšuje o 1,9 procenta," uvedla firma. Pro domácnost s průměrnou spotřebou 30 gigajoulů za rok se tím podle ní zvýší náklady o 30 korun měsíčně.

Letos v březnu PTAS prodala svou dceřinou společnost Pražská teplárenská LPZ francouzské firmě Veolia Energy, která tím získala kotelny a výtopny na levém břehu Vltavy s výjimkou Holešovic a Letné. Nového dodavatele tepla tak získalo na 45.000 domácností. Mluvčí Veolia ČR Marcela Dvořáková ČTK řekla, že společnost Veolia Energie Praha pro příští rok předpokládá v Praze v porovnání s letoškem pokles průměrných cen tepla. Přesnou výši ale nespecifikovala.

Zvyšovat se nebudou ceny ani v pražské MHD. Vedení města loni snížilo cenu roční jízdenky MHD o 1100 korun na 3650. Cena jízdenek by se měnit neměla. "V tuto chvíli nevíme o tom, že by se cena měla měnit. Vždy ale záleží na rozhodnutí města," řekl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Stejné částky jako letos budou Pražané platit i za svoz odpadu. "Nemám informaci o tom, že by se v roce 2017 měla cena za svoz odpadu měnit," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Ceny se odvíjí od velikosti nádoby a frekvence svozu a pohybují se od 86 korun do několika tisíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů