Úterý, 19. března 2024

Akumulátor pro energetiku budoucnosti se rodí v Letňanech

Akumulátor pro energetiku budoucnosti se rodí v Letňanech

Výrobu revolučního typu baterie HE3DA(R) slavnostně zahájila 19. prosince 2016 stejnojmenná česká firma v pražských Letňanech. Ministerstvo průmyslu a obchodu na této akci zastupoval náměstek ministra Eduard Muřický.

Zcela nová generace akumulátorů se opírá o celosvětově registrovaný patent Jana Procházky, který využívá vlastností nanomateriálů. Technologie HE3DA(R) odstraňuje z baterie balast, optimalizuje vlastnosti nanomateriálů a morfologie elektrod a umožňuje daleko větší tloušťky elektrod a s tím spojených nových velmi výhodných konstrukčních řešení. Tato technologie vede k daleko vyšší bezpečnosti lithiového akumulátoru. Technologie HE3DA(R) přináší reálnou alternativu olověných autobaterií, a také umožňuje skokový posun ve vývoji elektromobility. Baterie HE3DA nehoří ani neexplodují díky absenci organických látek (vyjma elektrolytu) a nízkému vnitřnímu odporu.

Baterie umožní plně využit potenciál obnovitelných zdrojů, bezpečné a efektivní fungování rozvodných sítí, a také masový rozvoj elektromobility. Jde o velmi perspektivní krok k efektivnímu skladování energie v masovém měřítku a rapidnímu rozvoji nových technologií v energetice, automobilovém průmyslu a dalších odvětvích.

První pilotní linka na výrobu baterií HE3DA(R) je plně automatizovaná a v Letňanech jde tedy zcela o provoz postavený na bázi konceptu Průmyslu 4.0. Velkou výrobní halu staví společnost v Horní Suché na Karvinsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů