Úterý, 19. března 2024

Programy MPO mají pomoci k větším úsporám energií

Programy MPO mají pomoci k větším úsporám energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo programy, které mají pomoci k větším úsporám energií. Resort o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě. Od začátku do konce února letošního roku lze například podat žádost o dotaci z programu Efekt, jehož cílem bude zvýšit úspory energie, kvalitu energetických služeb a podpořit veřejnost k hospodárnému nakládání s energiemi.

Finanční prostředky tohoto programu pro rok 2017 činí 150 milionů korun, proti předcházejícím rokům násobně více, uvedlo MPO. "Skutečnost, že spotřebu energie může ovlivňovat každý a že správně cílené opatření vede ke snižování spotřeby energie, přináší významné pozitivní efekty," uvedl dnes ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Již v listopadu pak vláda schválila ministerstvu program Energ, který má pomoci se zvýšením energetických úspor pro malé a střední podnikatele v Praze. Program je financován z výnosu z prodeje emisních povolenek. K dispozici je zhruba 130 milionů korun.

MPO dnes připomnělo, že nástrojem k řešení situace v oblasti úspor energie je také program Úspory energie s rozumem. Je zaměřen zejména na kvalitní přípravu a rozvoj energeticky úsporných opatření bez využití investičních dotačních prostředků. Zároveň je doplňkovým programem k dotačním programům podporovaných ze strukturálních fondů EU a národních programů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů