Úterý, 19. března 2024

Zemědělci z jižní Moravy se učili používat protierozní kalkulačku

Zemědělci z jižní Moravy se učili používat protierozní kalkulačku

Ve čtvrtek 2. února se zemědělci z jižní Moravy učili používat novou webovou aplikaci, která poskytuje informace o míře erozní ohroženosti dané půdy a zároveň umožňuje modelovat osevní postupy. Zemědělci tak zjistí, zda jejich osevní postupy jsou v rámci protierozních opatření pro danou půdu vhodné, nebo ne. Aplikaci vyvinul Výzkumný ústav meliorace a ochrany půdy ve spolupráci s ministerstvem zemědělství. Setkání zemědělců zorganizoval Zemědělský svaz ČR, přijel i ministr zemědělství Jurečka.

Předseda zemědělského družstva Olbramkostel Zdeněk Rechtik o protierozní kalkulačce už sice slyšel, ale poprvé se s ní prakticky setkal až v Žebětíně na setkání zemědělců. ,,Máme středně ohrožené půdy. Rozhodně s protierozní kalkulačkou pracovat budeme," potvrdil Rechtik. Zemědělci z Olbramkostela kolem pole s kukuřicí osévají ječmen jarní, aby zabránili vzniku eroze. Jsou to čtyřiadvaceti metrové pásy ječmene, které lemují kukuřičná pole. ,,V našem katastru máme hodně rybníků a potoků a tímto opatřením zabraňujeme stékání ornice," popsal jedno z mnoha opatření předseda Rechtik.

Moderní technologie pomohou zemědělcům v lepší ochraně půdy

Zemědělci mohou pomocí protierozní kalkulačky jednoduše, rychle a efektivně vyhodnotit erozní ohroženost na daném pozemku a jsou schopni navrhnout účinná protierozní opatření nejen v rámci plnění hospodaření ve shodě s ochranou životního prostředí, ale i nad jeho rámec s ohledem na ochranu přírody a krajiny. Aplikace je volně dostupná na internetu, pro práci je však nutné se zaregistrovat a přihlásit. ,,V aplikaci je databáze modelových osevních postupů pro jednotlivé výrobní oblasti s cílem zjednodušit uživatelům sestavení vhodného osevního postupu pro jejich půdní bloky," vysvětlil zemědělcům z jižní Moravy Martin Mistr z Výzkumného ústavu meliorace a ochrany půd.

Protierozní kalkulačku vítá Zemědělský svaz ČR. Volal po ní dlouho. ,,Doufáme, že kalkulačka poskytne větší flexibilitu a mnohem lepší přístup k ochraně půdy," prohlásil ředitel Zemědělského svazu ČR Jan Ulrich a dodává: ,,Zemědělci se musí naučit pracovat s novými elektronickými nástroji. Svět spěje k elektronizaci a zemědělství se tomu nevyhne. Ti, kteří se nepřizpůsobí, budou bohužel svázáni opatřeními, kterou jsou v současné době, které jsou neflexibilní a přinášejí mnohem víc ekonomických negativ při uplatňování ochrany půdy."

Nejohroženější půdy jsou v ochranném režimu. Přibývat budou další

Od roku 2018 by mělo být v ochranném režimu před erozí 25 % zemědělské půdy, nyní je v něm kolem 11 %. Do roku 2030 bude do ochranného režimu spadat 60 % půdy. To samozřejmě s sebou nese nároky na zemědělce. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky nechce jeho resort jít cestou pouze restriktivních opatření, tedy poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu nebo krácení dotací zemědělcům při nedodržení ochranných postupů, ale vzděláváním.

Eva Fruhwirtová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů