Úterý, 19. března 2024

Británie chystá výstavbu mohutných přílivových elektráren

Británie chystá výstavbu mohutných přílivových elektráren

Přílivové elektrárny lze stavět jenom tam, kde existuje velký rozdíl mezi hladinou moře během pravidelně se opakujícího přílivu a odlivu. Jejich výstavbu nyní plánuje Británie, která má pobřežní lokality, kde se voda zvedá a klesá o sedm až devět metrů, což je nejvíce na světě.

První velká přílivová elektrárna se začne v roce 2018 stavět v zálivu SwanseaBay na jižním pobřeží Walesu asi 270 kilometrů západně od Londýna. Elektrárnu, na jejímž financování se bude podílet také vláda, vybuduje společnost TidalLagoonPower. V pobřežní laguně vznikne hráz dlouhá devět a půl kilometru, v jejíchž útrobách bude instalováno 16 turbín o celkovém výkonu 320 megawattů. Výroba postačí k zásobování elektřinou pro 150 tisíc domácností. Náklady na tento pilotní projekt dosáhnou 1,3 miliardy liber šterlinků (v přepočtu kolem 43 miliard korun). S dokončením se počítá během čtyř let.

Půjde-li vše podle plánu a přílivová elektrárna ve SwanseaBay se osvědčí, vláda dá zelenou dalším šesti ambiciózním projektům. Celkový instalovaný výkon britských přílivových elektráren by po jejich vybudováníměl být 17 600 megawattů, což odpovídá asi 30 procentům současného výkonu všech britských elektráren.

Bývalý britský ministr energetiky Charles Hendry, kterého londýnský kabinet pověřil dohledem nad stavbou, tvrdí, že přílivová elektrárna vyrábějící levný proud bude sloužit 120 let. "Energie přílivu a odlivu se stane pro Wales tím, co severomořská ropa pro Skotsko," prohlašuje labouristický poslanec Paul Flynn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů