Úterý, 19. března 2024

Pomůže dotační program přilákat mladé zemědělce?

Pomůže dotační program přilákat mladé zemědělce?

V zemědělském sektoru ubývá počet příchozích mladých pracovníků. Informace poskytuje Zpráva o stavu zemědělství v ČR za rok 2015, jejímž zpravodajem jsem pro Poslaneckou sněmovnu. V kontextu spíše nepříznivých mzdových podmínek a také nepříliš velké obliby oboru mezi mladou populací, se zřejmě není čemu divit. Zemědělství se z mladé generace v dnešní doběvěnují jen ti ,,opravdoví zemědělští srdcaři".

Že je zemědělství jedním z klíčových odvětví našeho hospodářství, o tom není pochyb. Nasvědčuje tomu i počet osob zaměstnaných v rámci odvětví. Celkem jde o více než 100 000 pracovníků. Co je však pro budoucí rozvoj poněkud alarmující, je věková struktura této skupiny, která má velmi obdobný vývoj i v dalších evropských státech.

Přes 50 % pracovníků v zemědělství je ve věku nad 45 let. Konkrétně se jedná o 42,3 % ve skupině od 45 do 59 let a 10,9 % ve skupině 60 let a více. Značně menší podíl pak mají pracovníci ve věku 30 - 44 let, kterých je něco málo přes 35 %. A těch nejmladších, tedy od 15 do 29 let je pouhých 11,2 %. Pro srovnání - v průmyslu činí zastoupení pracovníků v nejmladší věkové skupině 18,1 % a společně se skupinou 30 - 44 let dosahují na 60% podíl.

Kde hledat příčiny nízkého počtu mladých pracovníku v zemědělství? Jednou zhlavních příčin jsou dle mého názoru nízké mzdy, které se dlouhodobě pohybují pod průměrem průmyslu i celé ekonomiky. Rozdíl se navíc v kontextu nižší míry růstu mezd v zemědělství oproti jiným sektorům, nadále zvyšuje. Za další z příčin považuji přetrvávající problém českého vzdělávání, kterým je nedostatek studentů v učebních oborech, částečně způsobený společenským tlakem na získání minimálně středoškolského vzdělání s maturitou. Mezi učebními obory je i řada důležitých zemědělských oborů, ať už jde přímo o zemědělské práce či například opravy zemědělských strojů.

V případě mladých podnikatelů se zájmem o vstup do zemědělského sektoru, mohou být omezením i poměrně vysoké vstupní investice. Domnívám se, že v tomto směru výrazně napomůže dotační program, který podporuří zahájení činnosti mladých zemědělců (Výzva - Zahájení činnosti mladých zemědělců 6.1.1). Ten je určen pro fyzické osoby - začínající zemědělce ve věku 18 - 41 let s dosaženou minimální zemědělskou kvalifikací, kteří zahajují činnost poprvé, pro právnické osoby řízené mladým začínajícím zemědělcem a dále pro zemědělské podniky splňující definici mikro nebo malého podniku. Žádosti mohou žadatelé podat v první polovině dubna 2017. A na co budou dotace určeny? Cílem je podpora zahájení podnikání mladých zemědělců v rostlinné a živočišné výrobě formou dotací na pořízení technologií a výstavbu nebo rekonstrukci budov v maximální výši 45 tisíc eur. V praxi to tedy znamená dotace na stavby a technologie pro rostlinnou a živočišnou výrobu či školkařskou produkci, protikroupové a protidešťové systémy a sítě na ochranu proti ptactvu v sadech a výsadbách vinné révy, mobilní stroje sloužící pro prvovýrobu, nákup zemědělských nemovitostí, hospodářských zvířat, sadby a osiva a také hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Dotační program tak pokrývá širokou škálu výdajů na rozjezd podnikání a věřím, že přiláká začínající podnikatele do zemědělského sektoru a pomůže jim v začátcích.

Miloš Babiš, poslanec Parlamentu České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů