Čtvrtek, 28. března 2024

Europarlament schválil snížení počtu emisních povolenek

Europarlament schválil snížení počtu emisních povolenek

Europoslanci dnes schválili zavedení přísnějších limitů pro vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Počet emisních povolenek v rámci systému obchodování s emisemi (ETS) bude po roce 2020 klesat o 2,2 procenta ročně, což by mělo znečišťovatele motivovat k ekologicky odpovědnějšímu přístupu.

Parlament souhlasil s návrhem Evropské komise, ačkoli část europoslanců předložila pozměňovací návrh předpokládající ještě výraznější pokles počtu povolenek o 2,4 procenta ročně. Pro většinu poslanců to ale byl limit příliš přísný vůči podnikům.

Ani schválená hodnota neprošla zcela hladce, europoslanci návrh podpořili poměrem hlasů 379 ku 263.

Odpůrci přísnějšího přístupu argumentovali například možným růstem cen energií, k němuž by vedle menšího počtu povolenek mohl přispět i očekávaný odchod Británie ze společného emisního trhu v rámci brexitu. Řada jeho zastánců naopak vidí otevřený prostor pro další zpřísnění limitů v budoucnu. "Dnešní dohoda je nejlepší dosažitelnou reformou, ale nenaplňuje ambice vyjádřené v pařížské klimatické smlouvě," uvedl stínový zpravodaj návrhu Gerben-Jan Gerbrandy z klubu liberálů s odkazem na závazek snížení produkce skleníkových plynů v zemích EU obsažený v předloňské celosvětové dohodě uzavřené na klimatické konferenci v Paříži. Tam se unie zavázala k roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Se systémem emisních povolenek přišla EU v roce 2005 s cílem zpoplatnit znečišťování ovzduší. Počet povolenek, jejichž prostřednictvím si továrny či elektrárny v dražbách kupují možnost vypouštět do ovzduší CO2, postupně klesá. Kvůli převisu nabídky nad poptávkou však systém nebyl zcela účinný, což má přijatý návrh změnit.

Dnes schválený návrh počítá rovněž s dalšími nástroji, které mají přispět ke zdražení neekologického provozu podniků. Zdvojnásobí se například kapacita takzvané Tržní stabilizační rezervy (MSR), která slouží k výkupu a uchovávání nadbytečných emisních kreditů. Od roku 2019 jich podle schváleného textu bude každoročně pohlcovat až 24 procent. Kromě toho bude v roce 2021 odstraněno 800 milionů nevyužitých povolenek z MSR.

Evropský parlament bude nyní o přijatém návrhu diskutovat s členskými státy, jejichž souhlas je nutný před schválením konečné podoby závazné směrnice. Na dosud posledním prosincovém jednání ministrů členských zemí však mezi zástupci jednotlivých států převládaly podstatné rozdíly v názorech na reformu povolenkového systému.

Petr Kupec

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů