Úterý, 19. března 2024

GE otevírá globální Centrum excelence v energetické účinnosti, které nabídne řešení pro snižování emisí uhelných elektráren až o 11 %

GE otevírá globální Centrum excelence v energetické účinnosti, které nabídne řešení pro snižování emisí uhelných elektráren až o 11 %

  • V Centru excelence energetické účinnosti společnosti GE budou pracovat odborníci z divizí energetických služeb, parních systémů, digitálních energetických řešení, globálního růstu a z globálního výzkumného centra.
  • Indický projekt dokazuje poslání centra zvyšovat účinnost a snižovat emise stávajících uhelných elektráren.
  • V Česku už technologie společnosti GE pomohly hnědouhelným elektrárnám snížit emise oxidů dusíku o 60 % a vyhovět evropským normám.

Baden, Švýcarsko 7. března 2017 -- Společnost GE (NYSE: GE) dnes představila své nové globální Centrum excelence v energetické účinnosti (COE), v němž se setkají odborníci různého zaměření z několika energetických divizí GE. Ti budou pracovat na komplexním hardwarovém a softwarovém řešení zvyšování účinnosti nových i stávajících uhelných elektráren ve světě a výrazném snižování jejich emisí. Globální COE se sídlem ve švýcarském Badenu bude vytvářet integrovaná řešení, představovat vize a poskytovat dohled po celém světě. Regionální týmy se zaměří na technické schopnosti a místní realizaci.

,,Díky spojení znalostí a zkušeností skupiny expertů různého zaměření z divizí energetických služeb, parních energetických systémů, globálního růstu a z globálního výzkumného centra ukazujeme provozovatelům, jak mohou splnit normy pro emise škodlivin a zvýšit účinnost svých nových i stávajících uhelných elektráren," říká Michael Rechsteiner, viceprezident pro produktové řady energetických služeb GE, který dohlíží na vznik globálního Centra excelence.

COE vychází z výsledků studie, kterou nedávno provedla společnost GE, podle nichž celosvětové emise oxidu uhličitého (CO2) z parogeneračních zařízení lze snížit o 11 % při plošné aplikaci dnešních hardwarových a softwarových řešení. Uhelné elektrárny dodávají elektrickou energii zhruba 40 % světa. Podílí se zároveň ze 75 % na celkových emisích CO2 sektoru energetiky, protože mnoho elektráren je zastaralých a málo účinných.

,,Instalovaná základna uhelných elektráren nezmizí ze dne na den, a i když společnost GE podporuje zvyšování využití obnovitelných zdrojů energie, uvědomujeme si zároveň potřebu flexibilních a účinných řešení pro uhelné elektrárny, která pomohou snižovat emise a výrobcům zajistí spolehlivé dodávky energie," pokračuje Rechsteiner. ,,GE disponuje sadou technologií pro modernizaci parogeneračního cyklu a řízení emisí, které ve spojení s našimi digitálními technologiemi dokážou zvýšit účinnost v průměru o 4 %."

Nejnovější uhelné elektrárny postavené s využitím ultrasuperkritické technologie GE vykazují účinnost až 49 % - tedy podstatně více, než je světový průměr na úrovni 33 %. Každé procento účinnosti znamená nižší provozní náklady po celou dobu životnosti elektrárny a zároveň snižuje emise CO2 přibližně o 2 %.

Moderní uhelné elektrárny k provozu a koordinaci jednotlivých subsystémů využívají složité sítě senzorů, digitálních kontrolérů a řídicích počítačů. Digitální technologie společnosti GE a její portfolio systémů pro řízení kvality ovzduší dokážou ještě více omezit emise škodlivin do ovzduší na či pod úroveň nejpřísnějších světových norem.

Centrum excelence v energetické účinnosti dále nabídne řadu možností financování s cílem pomoci zákazníkům realizovat transformační projekty zaměřené na snižování emisí oxidů uhlíku v energetice.

Globální a regionální organizace

Vedle globálního COE vzniknou i regionální centra - první z nich v Indii -, jejichž úkolem bude zajistit bezodkladné řešení potřeb místních uhelných elektráren.

,,V první fázi se zaměřujeme na Indii kvůli jejím strmě stoupajícím energetickým nárokům a očekávanému dalšímu růstu," říká Ashok Ganesan, vedoucí Centra excelence v energetické účinnosti a generální ředitel společnosti GE Power v Indii. ,,Celková účinnost stávajících elektráren, zejména v zemích využívajících stárnoucí uhelné elektrárny, zůstává poměrně nízká. Náš regionální tým v Indii má ideální možnost předvést plný potenciál Centra excelence a pomoci zdejším uhelným elektrárnám fungovat efektivněji a snížit emise."

Prvním projektem, který ukazuje snahu Centra excelence v energetické účinnosti pomáhat indické energetice, je spolupráce s největší indickou energetickou společností NTPC Limited (NTPC). Společnost NTPC požádala GE o pomoc se zvýšením účinnosti tří 200MW parních turbín Ansaldo instalovaných před více než 30 lety v tepelné elektrárně Ramagundam ve státě Telangana. GE pomůže NTPC zvýšit účinnost každé parní turbíny až o 14 %, zvýšit výkon elektrárny o zhruba 30 MW a snížit emise oxidů uhlíku přibližně o 5 %.

Součástí projektu je modernizace turbín pomocí řešení pro zefektivnění toku páry (ESP), která NTPC pomáhá zvýšit účinnost a výkon elektrárny. ESP je první řešení pro modernizaci turbín založené na spojení technologií pro tepelné elektrárny vyvinutých společnostmi GE a Alstom, které je zákazníkům k dispozici po sloučení obou firem.

Divize energetických služeb společnosti GE (GE Power Services) nabízí i v České republice technologie pro snížení emisí. GE Power Services v poslední době dokončila projekty modernizace kotlů v hnědouhelných elektrárnách Počerady a Mělník I, provozované společností Energotrans, a. s., kde obě elektrárny patří do Skupiny ČEZ. Modernizace snížila emise oxidů dusíku (NOx) u obou elektráren o 60 % a umožnila jim tak i nadále dodávat elektrickou energii a teplo v souladu s evropskou legislativou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů