Úterý, 19. března 2024

Haňovice na Hané sklízí tuny rajčat týdně. Jejich skleníky vytápí místní bioplynová stanice

Skleníky Zemědělského družstva v malé obci na Hané slibují výnosnost až 800 tun rajčat ročně.

Haňovice na Hané sklízí tuny rajčat týdně. Jejich skleníky vytápí místní bioplynová stanice

Ve dvou obřích sklenících vytápěných místní bioplynovou stanicí se pěstují kvalitní odrůdy cherry rajčat, která končí na pultech mnoha českých obchodů. Sklizeň haňovických rajčat by na jaře měla pokrýt téměř 3 procenta z celkové tuzemské spotřeby. Výstavbou skleníků navíc vzniklo 32 nových pracovních míst. Obec má tak nejnižší nezaměstnanost v kraji a získala prestižní ekologické ocenění E.ONEnergy Globe.

Malá vesnička Haňovice na Hané vyniká svým ekologickým přístupem k životnímu prostředí, efektivními inovacemi a velmi úzkou spoluprací mezi vedením obce a Zemědělským družstvem. Posledním, v České republice ojedinělým, ekologickým projektem byla výstavba dvou velkých skleníků. Ty se rozkládají na ploše téměř pěti hektarů, což představuje prostor asi tří velkých fotbalových hřišť. Zemědělské družstvo skleníky dokončilo a uvedlo do provozu během loňského podzimu. ,,Začátkem října byl vysazen první skleník o rozloze jednoho hektaru. Pěstují se zde cherry rajčátka odrůdy Juanita a Angelle.První sklizeň proběhla před Vánocemi, z druhého dvouhektarového skleníku se začne sklízet v březnu," říká starosta obce Haňovice Arnošt Vogel.

Haňovická rajčata končí na pultech českých prodejen

Velká část z haňovické produkce rajčat zásobuje prodejny obchodního řetězce po celé České republice. ,,Část z produkce rajčat je možné zakoupit i v místní podnikové prodejně Zemědělského družstva Haňovice. Zájem je ale tak velký, že by se prodalo i několikanásobně více. Rajčata mohu každému doporučit. Na pohled krásně červená a i v zimních měsících chutnají jako utržená na zahrádce," dodává starosta Vogel. Haňovická rajčata by měla časem pokrýt dvě až tři procenta spotřeby tuzemského trhu. Zemědělské družstvo očekává plnou sklizeň od dubna tohoto roku. Pokud skleníky projdou v příštím roce zamýšlenou modernizací, množství vypěstovaných rajčat se ještě zvýší. ,,Pro námi pěstované odrůdy je plánována roční produkce 700 až 800 tun a po modernizaci o 50 tun více. I ve skleníku však závisí konečný výsledek na průběhu venkovního počasí a od plánu se tak může lišit," popisuje Václav Kuba, předseda představenstva ZD Haňovice.

velka

Energeticky soběstačná obec s nejnižší nezaměstnaností

Spolupráce obce a Zemědělského družstva během posledních let zajistila výstavbu skleníků, celkové snížení spotřebované energie díky využívání obnovitelných zdrojů a pracovní místa pro obyvatele Haňovic. Ve sklenících jich nyní pracuje 32, během nastávající sezóny se počet zvedne na 40. Skleníky vytápí místní bioplynová stanice, která v obci funguje již čtvrtým rokem a kromě skleníků přivádí teplo také do prostor obecního úřadu a kulturního domu. Právě za přístupy k životnímu prostředí a zvýšení energetické soběstačnosti získala obec Haňovice v loňském roce cenu E.ONEnergy Globe. ,,Díky soutěži a výstavbě skleníků pro pěstování zeleniny se obec stala malým mediálním centrem. Tuto pozornost medií určitě budeme chtít využít pro propagaci výrobků zemědělského družstva," popisuje plány do budoucna starostaVogel. Pokud se bude pěstování rajčat dařit, plánují Haňovice skleníky přistavovat.

O obci Haňovice

Obec Haňovice je hanáckou vesnicí ležící tři kilometry jihozápadně od Litovle na březích potoka Loučky. Skládá se z Haňovic a části Kluzov. Má 460 obyvatel.

O soutěži E.ONEnergy Globe

Soutěž E.ONEnergy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON.V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy UkliďmeČesko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů