Úterý, 19. března 2024

Německá Energiewende je stále dražší, tvrdí studie McKinsey

Německá Energiewende je stále dražší, tvrdí studie McKinsey

Německo loni vyrobilo skoro třetinu (32 procent) veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zásobování je podle nedávné zprávy spolkového ministerstva hospodářství a energetiky "nadále nejspolehlivější na světě".

Nová ministryně Brigitte Zypriesová ve dvacetistránkové zprávě hodnotící dosavadní průběh "Energiewende", tedy přeměny energetiky, slovy chvály nešetří. "Ceny proudu pro domácnosti se stabilizovaly. Transformace energetiky je udržitelná a bezpečná, finančně únosná a spolehlivá," tvrdí Zypriesová.

Úplně jinak to ale vidí poradenská firma McKinsey, která podrobně posoudila patnáct různých ukazatelů odrážejících průběh a dosavadní výsledky "Energiewende". Většinu cílů, které si vláda v Berlíně v transformaci energetiky vytyčila, považují experti nadále za reálné. Upozorňují ale, že její politika slaví úspěch pouze tam, kam plynou štědré subvence z kapes daňových poplatníků. V opačném případě je to tristní, což se týká hlavně snižování emisí oxidu uhličitého. Jejich objem loni v Německu proti roku 2015 dál mírně stoupl na 916 milionů tun, když cíl pro minulý rok byl 812 milionů tun.

Žádoucím způsobem se nedaří snižovat ani spotřebu elektřiny, jež loni klesla jenom nepatrně na 593 miliard kilowatthodin. "Cíl snížit ji do roku 2020 na 553 miliard kilowatthodin se ještě více vzdálil," konstatuje Thomas Vahlenkamp, jeden z autorů studie McKinsey.

Ta nesdílí vládní optimismus ani pokud jde o náklady na přeměnu energetiky. Německé domácnosti na rozvoj obnovitelných zdrojů od letošního ledna přispívají průměrnou částkou 6,88 centu na každou kilowatthodinu, to je o 8,3 procenta více než před rokem. Uvedená suma v následujících letech dál poroste a s jejím snížením lze počítat až po roce 2020.

Německá domácnost nyní za jednu kilowatthodinu v průměru platí 30,38 centu (v přepočtu asi 8,20 koruny), když na začátku roku 2016 to bylo 29,35 centu. Je to o 47 procent nad průměrem Evropské unie, uvádí studie McKinsey.

Průměrná cena elektřiny pro domácnost (eurocentů za kilowatthodinu, vybrané země EU)

Země 2011 2016

Dánsko 29,1 30,9

Německo 25,3 29,7

Belgie 21,4 25,4

Itálie 19,9 24,1

Rakousko 19,9 20,3

Francie 13,8 16,8

Finsko 15,4 15,4

Česko 16,6 14,2

Slovensko 16,8 14,2

Polsko 14,7 13,3

Maďarsko 16,8 11,1

Zdroj: Eurostat. Cena pro "středně velkou domácnost", která spotřebovává kolem 2000 megawatthodin elektřiny ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů