Pátek, 29. března 2024

Ostrava chce zvýšit počet popelnic na bioodpad

 Ostrava chce zvýšit počet popelnic na bioodpad

Ostrava chce zvýšit počet popelnic na bioodpad u rodinných domů. Hnědé kontejnery k nim začalo bezplatně přistavovat loni v dubnu a rozmístilo jich 11.700. Dalších 3300 popelnic má město stále ještě k dispozici a zájemci o ně mohou požádat, při větším zájmu je město připraveno tento počet ještě zvýšit, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Andrea Vojkovská.

"O službu vloni projevilo zájem téměř 70 procent obyvatel Ostravy, kteří bydlí v rodinných domech. A v letošním roce se k nim mohou přidat další," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Podle ní každý týden o popelnici požádá zhruba 40 Ostravanů. "Přestože máme v poslední době suchá léta, množství biologicky rozložitelného odpadu stále narůstá. Věřím, že si o bezplatnou popelnici, která znamená komfortnější nakládání s odpadem ze zahrady i z kuchyně z potravin před tepelným zpracováním, požádají další domácnosti," uvedla Šebestová.

Bio popelnice mají objem 240 litrů. Jejich pravidelný svoz je od dubna do listopadu jednou za 14 dní a od prosince do března vždy jednou měsíčně. Služba je hrazena z poplatku za komunální odpad, který je již dlouhodobě 498 korun za osobu na rok.

"Do bio popelnic patří veškerý biologicky rozložitelný materiál z úklidu a údržby pozemků, jehož pálení je zakázáno celoměstskou obecně závaznou vyhláškou, která vstoupila v platnost na začátku letošního roku. Zákaz byl vydán v zájmu ochrany ovzduší před vnášením znečišťujících látek spalováním suchého rostlinného materiálu v otevřených ohništích do ovzduší," uvedla Vojkovská. Za porušení vyhlášky může být uložena pokuta až 30.000 korun, v případě, že jde o právnickou osobu, až 200.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů