Úterý, 19. března 2024

USA: Těžbu z břidlic komplikuje nedostatek písku

USA: Těžbu z břidlic komplikuje nedostatek písku

Společnosti v USA těžící z břidlic mají problém. Začínají stále více pociťovat nedostatek písku, který spolu s vodou a chemikáliemi tvoří směs vháněnou do horizontálních vrtů. Bez kvalitního písku, nejlépe křemičitého, se neobejdou. Právě písečná zrnka pronikající do puklin a štěrbin pomáhají otevírat cestu na povrch ropě či plynu.

Písek podražil natolik, že výrazně snižuje firemní zisky. "Těžařům to opravdu dělá starosti," komentuje James West z banky Evercore ISI zaměřené na energetiku. Tuna kvalitního písku v USA už stojí kolem 40 dolarů, v přepočtu zhruba tisíc korun. Přitom během loňského druhého pololetí to bylo 15 až 20 dolarů za tunu.

Investiční banka Tudor, Pickering, Holt & Co sídlící v texaském Houstonu uvádí, že nabídka pískoven nebude stačit poptávce už příští rok, kdy se ho na amerických břidlicových nalezištích spotřebuje přibližně 120 milionů tun. Ve srovnání s rokem 2014, kdy v USA vrcholil "břidlicový boom", to bude více než dvojnásobek.

Písek nyní představuje pět až sedm procent nákladů na těžbu plynu a ropy z břidlic, ale tento podíl podle GeorgehoO´Learyho ze zmíněné banky poroste. Tím spíše, že písek se musí kvůli postupnému vyčerpávání jeho zdrojů vozit na stále větší vzdálenosti. Těžaři do směsí nepoužívají písek plážový, který se pro jejich účely nehodí. Nejraději mají jemný křemičitý písek, jehož nejbohatší naleziště se vyskytují v severních oblastech amerického Středozápadu.

Těžební společnosti se také snaží získávat pískovny do svého vlastnictví, aby měly náklady více pod kontrolou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů